Fototentoonstelling Roadtrip in bibliotheek Staphorst: 'Zelfmoord? Praat erover!'

Tot en met juli 2023 bezoekt de reizende fototentoonstelling iedere maand een gemeente in de regio IJsselland.

Tot en met juli 2023 bezoekt de reizende fototentoonstelling iedere maand een gemeente in de regio IJsselland. Foto: GGD IJselland

De reizende fototentoonstelling Roadtrip wil helpen om het taboe op zelfdoding te doorbreken en om mensen aan te sporen om te vragen naar gedachten aan zelfdoding. De fototentoonstelling ‘Zelfmoord? Praat erover!’ is tot maandag 17 april te zien in de bibliotheek. De bibliotheek wil zich op die manier actief inzetten om emotionele vangrails in de samenleving verder op te bouwen.
Lees meer over
De Staphorster

Wat veel mensen niet weten, is dat er in bepaalde groepen een groter risico is op zelfdoding. Zo is het aantal zelfdodingen onder Nederlandse mannen al jaren veel hoger dan bij vrouwen. Tussen 2017 en 2021 werd 70 procent van de zelfdodingen in IJsselland door een man gepleegd. Maar ook de nabestaanden van iemand die door zelfdoding is overleden hebben vaker gedachten over zelfdoding, net als jongeren, boeren en LHBTQI+ mensen.

Daarom zie je juist deze groepen terug op de foto’s in deze tentoonstelling. De foto’s zijn gemaakt door fotografe Marit Otte. Voor de foto’s is gebruik gemaakt van modellen.

Maatschappelijke sleutelpositie

„Iedere dag sterven er vijf mensen in Nederland aan zelfdoding. Ook in de gemeente Staphorst komt suïcide helaas ook voor. Wij moeten met elkaar streven naar een land waarin niemand eenzaam of radeloos sterft door zelfmoord”, vertelt directeur-bestuurder van de bibliotheek Louwra van Leest. „Uit onderzoek en ervaring blijkt dat mensen met suïcidale gedachten er vaak niet over praten en niet snel hulp zoeken, terwijl we ook weten dat praten over deze gedachten juist helpt en oplucht.”

De medewerkers en vrijwilligers van de bibliotheek zijn geen hulpverleners. „Echter, ze hebben wel een hele belangrijke sleutelpositie om naar mensen te luisteren en ze te verwijzen naar geschikte hulp. De bibliotheek wil zich, gezien haar maatschappelijke positie, mede actief inzetten om de emotionele vangrails in de samenleving op te bouwen.”

De tentoonstelling staat verspreid in bibliotheek Staphorst en is daar tot 17 april te bekijken. Ook is deze te zien tijdens de jaarmarkt op 18 april.