Gemeente Staphorst heeft hoogste energiequote van Overijssel. Dit is hoeveel een Staphorster gemiddeld kwijt is aan de energierekening

Onderzoek: Staphorster zijn het meeste geld kwijt aan energie in de provincie Overijssel.

Onderzoek: Staphorster zijn het meeste geld kwijt aan energie in de provincie Overijssel. ANP

Overal doen de gestegen energiekosten pijn. Maar in Overijssel hakken de gestegen energiekosten er bij inwoners van de gemeente Staphorst het hardst in. Zij zijn liefst 25,3 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.
Lees meer over
De Staphorster

Ook in de Twentse gemeenten Tubbergen en Twenterand is de energiequote hoog, terwijl inwoners van Hengelo en Zwolle er het meest genadig van af komen. Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling.

In Staphorst liggen de maandelijkse energiekosten momenteel op 726 euro per huishouden, terwijl een doorsnee huishouden er 2867 euro verdient. Dat is zo’n 200 euro meer dan een huishouden in Zwolle, maar daar liggen de energiekosten dan weer ruim 250 euro lager, met een energiequote van 17,7 procent tot gevolg.

In Hengelo is dit percentage nog iets lager: 17,4 procent. Daar houden huishoudens na betaling van de energierekening ook het meest over: ruim 630 euro meer dan in Almelo. Huishoudens in die gemeente staan er in dit opzicht het slechtst voor.

Energiearmoede

Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen komen gemiddeld genomen tot een energiequote van meer dan 22 procent. Overijssel zit daar net onder, maar in Flevoland gaat het daarentegen om ‘slechts’ 15 procent. Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee, terwijl Noord-Brabant ertussenin zit. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten ‘energiearmoede’.

Zonneplan deed dit onderzoek om uit te zoeken in welke delen van Nederland men het meest kan besparen door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract verschilt de prijs voor gas dagelijks en de stroomprijs zelfs elk uur, afhankelijk van de markt. De prijzen zijn een dag van tevoren inzichtelijk via een app. De afgelopen twaalf maanden bespaarden gebruikers gemiddeld 24,6 procent aan stroomkosten en 9 procent aan gaskosten ten opzichte van Nederlanders met een vast of variabel contract. Een Overijssels huishouden zou daarmee volgens Zonneplan gemiddeld 79 euro per maand besparen.