Groep 8 van Prins Mauritsschool uit Staphorst herdenkt omgekomen bemanningsleden Flakstop bij monument

De leerlingen legden bloemen bij het monument van de omgekomen vliegeniers. Foto J. Akkerman

Groep 8 van de Prins Mauritsschool uit Staphorst stond afgelopen maandag stil bij de bemanningsleden van de bommenwerper B17 die omkwamen op de terugweg van Berlijn naar Engeland. Er werden bloemen gelegd bij het monument dat staat aan de Zwarteveenweg, de plek waar op 6 maart 1944 de bommenwerper flying fortress neerstortte. Het brandende vliegtuig, de Flakstop, maakte een bocht boven Staphorst en stortte met nog drie inzittenden neer in een land aan de Zwarteveenweg.
Lees meer over
De Staphorster

Twee andere mannen werden tijdens het dalen aan hun parachute door de Duitsers doodgeschoten. Vijf anderen overleefden en wisten te ontkomen. De Prins Mauritsschool adopteerde het monument. Ieder jaar wordt het verhaal aan de leerlingen van groep 8 verteld en krijgen de leerlingen een boekje waarin de gebeurtenis beschreven staat.

Dit keer werden de bloemen gelegd door Anne-Roos Dons en Linn van Hoorne. Naut Brakke, Stein Brakke, Joanard Troost en Floris Akkerman speelden voorafgaand aan de minuut stilte het Taptoesignaal.

Bij opa in de keuken

De geschiedenis van dit vliegtuig bleek overigens dichter bij de leerlingen te staan, dan de docenten vooraf vermoedden. Het verhaal gaat onder andere over Lloyd Freeman. Zijn parachute opende niet. Hij stortte neer en lag met gebroken been op de grond. Omwonenden ontfermden zich over hem en legden hem in huis. Dan steekt een leerlinge haar vinger op: „Dat was bij mijn opa in de keuken. Hij heeft de piloot nog gezien. Er is ook nog een foto van.”

Tijdens de herdenking bij de herdenkingssteen deed de heer J. van der Horst (1930) zijn bijzondere verhaal. Als 13/14 jarige is hij nog bij het vliegtuigwrak geweest. Drie dagen nadat het was neergestort. Om te kijken of er nog plexiglas te vinden was. „Daar maakten we ringen van.”

Flakstop

De B-17 bommenwerper maakte onderdeel uit van de 452de Bombardementsgroep. Er zaten tien personen in. Vijf kwamen om, vier ontsnapten met behulp van de bevolking en één Amerikaan werd krijgsgevangen gemaakt. Flakstop was de bijnaam voor de vliegtuigen die onderaan de onderste formatie vlogen. Ze waren een gemakkelijke prooi voor de flak, het Duitse luchtafweergeschut, een dus beroerde plek om te vliegen.

De bommenwerper was op de weg terug van Berlijn naar Londen. Het vliegtuig was al kreupel door het Duitse afweergeschut. Commandant Charles Wagner probeerde wanhopig Engeland te halen, maar Duitse jagers maakten het karwei af. Brullend en rokend smakte het enorme vliegende fort tegen de grond.

Een aantal bemanningsleden zat er nog in. Ze kwamen om. Hun namen staan op de gedenksteen: Charles F. Wagner, Fred V. Richmont, George L. James, Francis Shaffer en Joseph E. Tracy. Jonge gasten tussen de 21 en 29 jaar oud.

Nieuws

menu