Henk van der Leeden legde Staphorst in de jaren 80 vast op gevoelige plaat. Foto's staan centraal in nieuwe tentoonstelling van Museum Staphorst

De tentoonstelling laat een groot aantal unieke foto’s van Henk van der Leeden zien, gemaakt in de periode 1982-1991.

De tentoonstelling laat een groot aantal unieke foto’s van Henk van der Leeden zien, gemaakt in de periode 1982-1991. Foto: Museum Staphorst / Henk van der Leeden

Traditiegetrouw opent Museum Staphorst op de eerste zaterdag van april het nieuwe culturele seizoen. In 2023 staan in het museum de foto’s van Henk van der Leeden centraal.
Lees meer over
De Staphorster

Henk van der Leeden (1941), is sinds 1967 freelancefotograaf met reportage-, portret- en reisfotografie als specialisme. Staphorst was in de jaren tachtig een kleurrijke gemeenschap, waar nog volop streekdracht werd gedragen. Mensen aan het werk op het land, bezig rond huis of in de tuin, op de fiets naar school en op zondag ter kerke.

Fotograaf Van de Leeden zag de charme van Staphorst en Rouveen en betrok in de jaren 80 tijdelijk een leegstaande boerderij aan de rand van het bos om het dagelijkse leven langs de streek met zijn camera vast te leggen. De tentoonstelling laat een groot aantal van zijn unieke foto’s zien, gemaakt in de periode 1982-1991. Het toont een wereld die nog maar pas achter ons ligt, maar die definitief voorbij is.

Boek

De foto’s zijn te zien van 1 april tot en met 31 oktober. Later dit jaar verschijnt bij uitgeverij WBOOKS een boek met alle foto’s uit de tentoonstelling. Museum Staphorst is geopend vanaf 1 april. Openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.