Jongveekeuring van KOC Rouveen en Staphorst met een feestelijk randje

In 2022 werd de laatste keuring georganiseerd. Helaas zat het weer niet mee, waardoor de keuring onder de kapschuur van Loon- grondverzetbedrijf Trompetter moest plaatsvinden.

In 2022 werd de laatste keuring georganiseerd. Helaas zat het weer niet mee, waardoor de keuring onder de kapschuur van Loon- grondverzetbedrijf Trompetter moest plaatsvinden. Foto: aangeleverd

Koc Rouveen/Staphorst e.o. houdt op 16 september weer een jongveekeuring bij Loon- en grondverzetbedrijf Trompetter in Rouveen. Dit jaar heeft het evenement een extra feestelijk randje, want het is 10 jaar geleden dat een aantal enthousiaste vrijwilligers de eerste kalverkeuring begonnen.
Lees meer over
De Staphorster

Voordat Koc Rouveen/Staphorst e.o. op 21 september 2013 in samenwerking met de Boerendag een kalverkeuring opstartte, was het meer dan 50 jaar geleden dat er een keuring in Rouveen werd georganiseerd. In 1962 (exacte datum niet bekend) werd er door melkfabriek De Kleine Winst een keuring georganiseerd.

Destijds werd de wisselbeker gewonnen door Hendrik Kuiper, woonachtig aan Oude Rijksweg 281 in Rouveen. In die jaren ’50 werden door zowel melkfabriek De Vlijt als De Kleine Winst regelmatig keuring georganiseerd. Er waren verschillende rubrieken met kalveren, stieren, drachtige vaarzen en melkkoeien. Er werd een ring gemaakt bij iemand in het weiland en er werden een paar tenten opgezet. Ook werden vrijwilligers opgetrommeld om koffie te schenken. De deelnemers liepen met de overall in de ring terwijl een jury, van buitenaf de dieren keurde.

Aanmelden

Tijdens de 10de jongveekeuring in Rouveen komen er weer babykalfjes, kalfjes, pinken en koeien in de ring. Na een dag vol strijdt worden aan het einde van de dag de kampioenen bekendgemaakt. De titels bij de kalveren en pinken komen uit de categorieën voorbrengen, toilet en exterieur. Ook stappen de babykalveren in de ring. Een rubriek waarin alles mag en niks moet. Het belangrijkste aan deze rubriek is dat de jonge kinderen genieten van hun kalfje en hoe mooi deze is.

Deelnemers kunnen zich tot en met 16 juli aanmelden via www.kocrouveenstaphorst.nl . Hier is ook meer informatie, zoals waar de dieren aan moeten voldoen. De organisatie hoopt dat er weer vele deelnemers zijn die vol enthousiasme hun dier gaan showen. Er kunnen in totaal 80 dieren deelnemen aan de keuring: vol is vol.