Kinderen vragen aandacht voor gevaarlijke oversteek N377

Nieuwleusen - Het briefje van de 8-jarige Willem Prins aan burgemeester Erica van Lente heeft duidelijk resultaat opgeleverd. Donderdagmorgen was er volop aandacht voor de gevaarlijke verkeerssituatie tijdens het oversteken van de N377 in Nieuwleusen.
Lees meer over
De Staphorster

Willem schreef aan de burgemeester: „Wilt U een keer komen kijken om 8.00 uur hoe wij de gevaarlijke weg moeten oversteken naar school?” Hij bracht zijn brief persoonlijk naar de burgemeester.

Willem moet iedere dag samen met zijn zus Isa de weg oversteken om naar zijn school De Zaaier te gaan. Dit is niet te doen en veel te gevaarlijk. Moeder Marjolein brengt ze daarom maar iedere dag.

Bij bakker Timmer is het donderdagmorgen om 8.00 uur een drukte van jewelste. Alle kinderen uit de buurt die moeten oversteken doen dat allemaal tegelijk. Het zijn leerlingen van de basisscholen de Zaaier, Planthof en de Tweemaster, maar ook leerlingen van het Agnieten college die uit Punthorst komen, hebben dagelijks met de oversteekproblematiek te maken.

De groep van het Agnieten college draagt borden mee met de tekst ‘Moet er eerste iemand dood?’ en ‘Veiligheid voorop’. Ze delen flyers uit met een tekst die voor iedereen duidelijk zijn: Voor een veilige oversteek!

De voorstellen zijn om een fietstunnel bij de van de Grondenstraat te maken. Daarnaast wil men vrijliggende fietspaden en normale verkeersregels op de rotonde. De buurtbewoners willen dat hun mening en het probleem gehoord wordt door de provincie. Ze hebben de indruk dat er niet naar hen wordt geluisterd. Ze willen dat alle mensen uit Nieuwleusen deze weg in de toekomt veilig kunnen oversteken.

Het gezamenlijke oversteken verloopt goed, maar levert direct al een lange rij wachtenden voertuigen op. Er ontstaan opstoppingen op de Backxlaan en aan beide kanten van N377. De auto’s rijden bumper aan bumper en om over te steken is goed opletten en snel zijn een must . Dit keer is de weg even afgezet en stoppen alle weggebruikers netjes , maar dat is niet de dagelijkse situatie .

Voor burgemeester Erica van Lente is het duidelijk: het is een zeer drukke weg. Ze is zeer voorzichtig in het beantwoorden van de vragen van de vele media. „Ik ben geen verkeersdeskundige en ik heb een verkeerswethouder”.

Uit de reacties van de ouders wordt wel duidelijk hoe belangrijk deze weg voor hen en hun kinderen is en wat voor effect de verkeersintensiteit en het halen en brengen van de kinderen op het privé leven heeft voor ouder en kind. Veel ouders moeten hun kinderen niet alleen naar school brengen, maar ook naar de sportverenigingen en of activiteiten in de Spil. Acht keer per dag is geen uitzondering. Een van de kinderen stelt: „Ik moet naar de BSO omdat ik moet wachten op mijn ouders.”

Moeder Amaries Jansen heeft vanuit haar woonkamer in het Uniongebouw vaak gezien dat het oversteken van de kinderen bijna fout ging. Ze benadrukt dat het verkeer vanuit Balkburg met een snelheid van 100 km per uur aan komt rijden en dan bij hun woning nog steeds te hard rijdt. Ze constateert dat de snelheidscontroles vaak aan de verkeerde kant van de weg zijn.

Ook blijkt dat het instellen van verkeersouders of verkeersbrigadiers om de kinderen te helpen bij het oversteken op problemen stuit.

Burgemeester Erica van Lente heeft donderdagmorgen een goed beeld gekregen van de problematiek . Nu is het zaak om de Overijsselse plannen voor de provinciale weg, zo goed mogelijk voor de Nieuwleusense bevolking uit te voeren.

Nieuws

menu