Meeste slecht geïsoleerde huizen van Overijssel staan in Staphorst

Het isoleren van een dak is een belangrijke maatregel om energie te besparen.

Het isoleren van een dak is een belangrijke maatregel om energie te besparen. Foto: shutterstock

Uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS blijkt dat in Staphorst de slechts geïsoleerde huizen van Overijssel staan. In de gemeente Staphorst is 11,5 procent van de huizen niet goed geïsoleerd. Staphorst deelt deze oneervolle eerste plek met gemeente Dinkelland, de gemeente Steenwijkerland volgt op korte afstand.
Lees meer over
De Staphorster

Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch is vandaag de dag nog ruim 1 op de 12 huizen in Overijssel extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G.

Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. Staphorst heeft heeft 6.053 woningen. Daarvan hebben 2270 woningen (37,5 procent) een geldig energielabel. Minimaal 4,3 procent van alle woningen heeft energielabel F of G. Minimaal 20,6 procent van alle woningen heeft energielabel B of beter.

Hoger dan landelijk gemiddelde

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Overijssel blijkt 8,4 procent van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 8,2 procent. Uitschieter is Zeeland, waar zelfs 10,8 procent van de woningen energielabel F of G krijgt.

Lokaal zijn de uitschieters nog groter binnen Overijssel. In Staphorst en Dinkelland heeft bijvoorbeeld zelfs 11,5 procent van de woningen energielabel F of G. Nergens in Overijssel is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn: Staphorst en Dinkelland: 11,5 procent van de woningen is slecht geïsoleerd; Steenwijkerland: 11,1 procent; Hengelo: 10,2 procent en Olst-Wijhe: 10,2 procent. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente of in de rest van de provincie? Bekijk dan hier de energielabel kaarten.

Zwolle koploper

Er is ook beter nieuws. Ruim de helft van de Overijsselse huizenbezitters (50,9 procent) heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron. Koploper is Zwolle: hier is momenteel al 59 procent van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Borne (58,9 procent) en Tubbergen (56,4 procent) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.