Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst gaat wandelen in één van de meest libellenrijke gebieden van heel Europa

De Weerribben behoren tot de meest libellenrijke natuurgebieden van Nederland en zelfs van West-Europa. Foto: Pixabay

Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. gaat op 11 juni wandelen met een libellen deskundige. Tijdens de wandeling kun je de rijkdom aan libellen in het Woldlakebos ontdekken. Het Woldlakebos staat bekent als één van de meest libellenrijke gebieden van heel Europa.
Lees meer over
De Staphorster

In dit bos, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden, is een ongekende hoeveelheid libellen te bewonderen. De Weerribben behoren tot de meest libellenrijke natuurgebieden van Nederland en zelfs van West-Europa. Maar liefst 50 soorten zijn in het gebied waargenomen, waarvan 27 soorten populaties hebben. Waaronder veel zeldzame zoals de gevlekte en sierlijke witsnuitlibel, de gevlekte glanslibel en de Noordse winterjuffer.

De libellen in De Weerribben zijn kenmerkend voor laagveengebieden, een natuurtype dat buiten Nederland zeldzaam is. Het gebied bestaat uit vochtige bossen, petgaten en moeras en is goed ontsloten middels wandelpaden.

Vanaf het marktplein

Het vertrek is om 9.00 uur vanaf het Marktplein in Staphorst. Naar verwachting ben je daar uiterlijk 16.00 uur weer terug. De wandeling zelf duurt ongeveer 4 uur, en eindigt bij de vogelkijkhut in Wetering-Oost, waar de auto’s staan. Neem zelf een verrekijker, fototoestel, laarzen, en lunch/drinken mee. Deelname is gratis, maar aanmelden vooraf is noodzakelijk. Geef ook aan of je met de auto komt en met hoeveel personen, voor eventueel carpoolen.

Opgeven bij Martijn Bunskoek (werkgroep insecten NBVIJS) via insecten@nbvijs.nl.

Nieuws

menu