Paardenspektakel onder de kerktoren: Rouveen maakt zich op voor 24ste editie van Handelskeuring

Het Kerkplein in Rouveen vormt het decor voor het paardenspektakel, een locatie waar dit evenement historisch gezien ‘thuishoort’.

Het Kerkplein in Rouveen vormt het decor voor het paardenspektakel, een locatie waar dit evenement historisch gezien ‘thuishoort’. Foto: Stichting Handelskeuring Rouveen

Machtig dravende paarden, hardwerkende monsterknechten én vermaak. Het is weer tijd voor de Handelskeuring Rouveen, sinds jaar en dag de traditionele aftrap voor de Munnikenweek. Dit jaar is dat op dinsdagavond 27 juni. Het Kerkplein in Rouveen vormt dan opnieuw het decor voor het paardenspektakel, een locatie waar dit evenement historisch gezien ‘thuishoort’.
Lees meer over
De Staphorster

De Handelskeuring komt namelijk voort uit een lokaal gebruik. In de tijd dat het paard nog dienst deed op het agrarische bedrijf werden er ‘paardenmonsteringen’ op de Gemeenteweg en Oude Rijksweg gehouden waarbij de plaatselijke eigenaren hun paarden toonden aan voorbijtrekkende handelaren.

De Handelskeuring is een keuring voor rij- en tuigpaarden, zowel volwassen paarden als veulens. De diverse rubrieken worden afgewisseld met ludieke shows, zoals vorig jaar de Strontbakpulling. Dit was een ode aan het mesttransport zoals dat vroeger plaatsvond.

Inschrijving geopend

Vanaf deze week is de inschrijving voor de verschillende rubrieken geopend. Zowel voor rij- en tuigpaarden is er een rubriek voor veulens, jongere en oudere paarden. Onder het oog van leken, liefhebbers en kenners zullen de paarden worden gekeurd door een vakkundige jury.

Deelnemers kunnen hun paarden zo spoedig mogelijk (uiterlijk op 12 juni) opgeven. Vanwege de grote belangstelling raadt de organisatie de deelnemers aan om hun paarden tijdig op te geven. Dit kan via www.handelskeuring.nl/deelname . De organisatie hanteert bij de opgave een toelatingsreglement