Politie en gemeente Meppel willen letterlijk koppen bij elkaar steken: Politiepost voor tien jaar in stadhuis

Foto: ANP ANP

De politie en de gemeente Meppel willen letterlijk de koppen bij elkaar gaan steken. Met een investering van 350.000 euro wil het college ruimte gaan maken voor een nieuwe politiepost in het stadhuis.
Lees meer over
De Staphorster

Op de nieuwe locatie zal ruimte komen voor circa veertig arbeidskrachten, maar zullen ook spreek- en zogeheten ophoudkamers worden ingericht. Op die manier kan de politie arrestanten tijdelijk vasthouden op het gemeentehuis. „We ontvangen de burgers aan de voordeur. Mijn collega’s en eventuele verdachten gaan via de achterdeur. Dus mensen hoeven niet bang te zijn dat ze last krijgen van arrestanten bij de balie van het gemeenteloket”, zegt plaatsvervangend teamchef Wilma Bolt.

Volgens de politie is in het huidige politiebureau aan de Eendrachtskade meer ruimte beschikbaar dan wordt benut en zou het gebouw niet langer voldoen aan bepaalde eisen van de nationale politie. Dat het korps zou gaan verhuizen, maakte burgemeester Richard Korteland in zijn nieuwjaar-speech van dit jaar al bekend. Hij liet toen al doorschemeren de politie graag naar het stadhuis te halen.

No-brainer

De verhuizing was volgens Korteland een ‘no-brainer’. „Als de politie op de eerste verdieping zit en de wijkregisseur op tweede, kun je de aanpak ‘in de wijk’ een stuk beter oppakken. Dat maakt het een mooie samenwerking voor beide partijen.”

Voor de verwelkoming van het regionale korps moeten er wel enkele aanpassingen aan het gemeentehuis worden gedaan, bevestigt Korteland. Zo moeten de vijver en de bijbehorende beelden wijken voor extra parkeergelegenheid voor het wagenpark van de politie. „Maar denk bijvoorbeeld ook aan een ander soort ICT dan wij in ons gemeente-apparaat gewend zijn”, zegt Korteland.

Geschatte kosten: zo’n 350.000 euro. Een bedrag dat zich middels een huursom moet gaan terugverdienen. Jaarlijks zal de politie 63.000 euro betalen. Begin oktober buigt de gemeenteraad zich over het voorstel van het college.

Toekomst oude politiebureau

Na diens goedkeuring gaan de politie en de gemeente een overeenkomst aan voor tenminste tien jaar. De ruimtes zouden dan al in begin januari of februari 2021 worden opgeleverd. De politie kan het gebouw dan vanaf maart gebruiken.

Over de toekomst van het oude politiebureau is nog niet bekend. Dat de politie op termijn het pand gaat afstoten, staat vast, maar aan wie? „In beginsel willen we het bij de gemeente gaan aanbieden, maar daarover moeten nog allerlei gesprekken worden gevoerd”, zegt plaatsvervangend korpschef Wilma Bolt. Of de gemeente Meppel op dat aanbod ingaat, is eveneens ongewis, zegt Korteland. „Dat moeten we allemaal nog bekijken. We willen eerst de verhuizing van de politie naar het stadhuis in goede banen leiden.”

Nieuws

menu