Staphorst besteedt anderhalve ton aan onderzoeken raadhuis

Gemeentehuis Staphorst. Streekredactie / Eelco Kuiken

Staphorst - De gemeente Staphorst gaf een ton uit aan het uitwerken van diverse scenario's voor een nieuw of vernieuwd gemeentehuis. Nu moet er weer 50.000 euro op tafel komen om te onderzoeken hoe het bestaande gemeentehuis duurzamer en moderner moet worden.
Lees meer over
De Staphorster

In 2016 gaf de gemeenteraad het college de opdracht om een onderzoek te doen naar de verduurzaming van het Dienstencentrum en het gemeentehuis. Het onderzoek ging van bijna niks doen, alleen licht verbouwen en verduurzamen, tot een gloednieuw raadhuis, met daarin opgenomen de bibliotheek en ook het Dienstencentrum óf op de huidige locatie óf op een nieuwe plek. Conclusie: alles kan, maar het kost veel geld en dat gaan we niet doen. We kunnen het niet betalen. Staphorst zit krap.

Huis van de Gemeenschap

Dit onderzoek vormde de start van het project Huis van de Gemeenschap. Droomwens: een huis van de gemeenschap met Dienstcentrum en bieb.

B en W stellen nu een sobere, maar doelmatige verbouwing voor van het gemeentehuis, waarbij het pand ook veel duurzamer wordt. Kosten: waarschijnlijk rond de 2,8 miljoen euro. Het is de minst kostbare oplossing. Er moet wel veel gebeuren. Het gemeentehuis uit 1982 is zwaar gedateerd en het energielabel is erg slecht.

Uitgebreid onderzoek

De 100.000 euro voor het onderzoek is weg. Alles is op. Daar kreeg de gemeente een uitgebreid rapport voor terug. B en W stellen voor het huidige pand aan te passen en te verduurzamen, de minst kostbare oplossing. In 2023 moet energielabel C gehaald worden en in 2030 A.

Om te onderzoeken wat er moet gebeuren, moet er weer 50 mille op tafel komen. CDA en Gemeentebelangen zijn hier narrig over. Het CDA noemde het onderzoek dat een ton kostte matig. „Hadden we dat niet zelf kunnen doen?", vroeg fractievoorzitter Jacob Spiker zich af. Fabian de Wee van Gemeentebelangen vroeg zich af of er in het honderdduizend euro-rapport iets staat waar verder mee gewerkt kan worden. Het antwoord: nauwelijks. Ook de PvdA verslikt zich in zoveel geld.

Nieuws

menu