Staphorst en Zwartewaterland herbergen meeste harde werkers van Overijssel. Meer dan driekwart van de inwoners is actief op de werkvloer

Rouveen Kaasspecialiteiten is de grootste werkgever van de gemeente Staphorst. Wilbert Bijzitter

Relatief veel Overijsselaars werken. Vorig jaar had 71,4 procent van de Overijsselse beroepsbevolking een betaalde baan. De arbeidsparticipatie in Overijssel ligt hiermee iets boven het landelijk gemiddelde: van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar werkt 70,4 procent. In Staphorst en Zwartewaterland ligt dit zelfs op 76,1 procent.
Lees meer over
De Staphorster

Dit en meer blijkt uit onderzoek van CVster.nl op basis van data van CBS en Eurostat. In Staphorst en Zwartewaterland is - naar verhouding - het grootste deel van de inwoners actief op de werkvloer. Van alle inwoners tussen de 15 en 75 jaar is namelijk driekwart werkzaam: nergens in Overijssel is het aandeel werkenden zo hoog.

De top 5 gemeenten binnen de provincie met de hoogste arbeidsparticipatie is als volgt: Staphorst: 76,1 procent; Zwartewaterland: 76,1 procent; Rijssen-Holten: 75,2 procent; Tubbergen: 74,7 procent en Dalfsen: 74,3 procent. In Enschede ligt de arbeidsparticipatie het laagst: hier werkt slechts 66,3 procent van de beroepsbevolking. Ook in Almelo (67,3 procent) en Losser (69,6 procent) werkt een relatief klein deel van de inwoners ten opzichte van andere gemeenten.

Grote verschillen tussen mannen en vrouwen

De arbeidsparticipatie op de Overijsselse arbeidsmarkt verschilt sterk per geslacht. Van de mannelijke bevolking werkt driekwart (75,5 procent), terwijl het bij vrouwen om een veel kleiner deel gaat (67,2 procent). Gemeenten waar vrouwen het vaakst een baan hebben zijn Tubbergen (72 procent), Staphorst (71, procent) en Zwartewaterland (71,5 procent). In Enschede, Almelo en Hengelo hebben relatief gezien de minste vrouwen betaald werk.

Van alle 50- tot 64-jarige Nederlanders werkt inmiddels ruim driekwart. Vergeleken met twintig jaar geleden gaat het om een toename van 40,3 procent. Met dit aandeel oudere werkenden staat Nederland in de Europese top 10 werkende 50-plussers.

Nieuws

menu