Stichting Wandel Organisatie Staphorst maakt zich op voor 17de editie van Avondvierdaagse

Net als andere jaren zijn er ook dit jaar vijf wandelavonden.

Net als andere jaren zijn er ook dit jaar vijf wandelavonden. Archief: Martijn Bijzitter

De Stichting Wandel Organisatie Staphorst (SWOS) is weer druk met de organisatie van de Avondvierdaagse Staphorst. Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 mei is het mogelijk om aan te sluiten voor alweer de 17de editie van het jaarlijkse evenement.
Lees meer over
De Staphorster

„Voor iedereen die weer eens in beweging wil komen, weer eens wil bijkletsen, wil laten zien dat vijf of tien kilometer wandelen een fluitje van een cent is. Van zeer jong tot stok oud: iedereen is weer van harte welkom”, aldus Arie Kisteman namens Stichting Wandel Organisatie Staphorst. SWOS heeft de routes gereed, nagelopen en in orde bevonden. De vergunning van de gemeente is ook binnen, nu rest alleen nog de inschrijvingen van de deelnemers.

De Avondvierdaagse is een van de grotere evenementen in de gemeente Staphorst. Dat is sinds 2005 zo, daarvoor werd er 35 jaar niet gewandeld. De speciaal voor dit doel opgerichte SWOS bracht daar weer verandering in. De eerste editie bracht 600 deelnemers op de been. De Staphorster editie kenmerkt zich doordat er veel sponsoren zijn die hapjes en drankjes mogelijk maken, dat veel vrijwilligers zich inspannen om alles mogelijk te maken en dat er relatief veel volwassenen meelopen. SWOS groeide uit tot een wandelstichting die nationale bekendheid geniet. De stichting verzorgt meerdere tochten per jaar. Daar komen honderden mensen op af en ze komen vanuit heel Nederland.

Uniek

„Staphorst is uniek en ook de Staphorster Avondvierdaagse is uniek”, zo vertelt Kisteman. „Want bij welke avondvierdaagse krijg je onderweg een lekkere versnapering aangeboden, kun je per avond kiezen welke afstand je gaat wandelen, kun je zelf kiezen hoeveel avonden je gaat wandelen en kun je een avondje missen en er toch vier volbrengen? Daarnaast loopt meer dan 90 procent van onze deelnemers individueel mee.”

Ook dit jaar zijn alle negen routes uitgezet door penningmeester Gerrit Lindenholz. Zo rond 15 mei worden de routes op de website van SWOS geplaatst. Helaas voor de SWOS-ers was het de laatste keer dat Lindenholz de routes uitzet.. „Gerrit heeft aangegeven dit jaar nog vol te maken en dan uit het bestuur van SWOS te stappen, na 11 jaar is het mooi geweest. We hopen hier aan het einde van 2023 op terug te komen.”

Uitreiking in sporthal

De avondvierdaagse start twee keer in Staphorst, twee keer in IJhorst en één keer in Rouveen. In verband met de verbouwing van het gemeentehuis is de medaille uitreiking verschoven naar de sporthal. Het defilé start dan ook bij de sporthal, vandaar gaan de wandelaars in optocht met de Christelijke Muziekvereniging Prinses Margriet naar de finish bij de VV Staphorst.

„Wat zou nog beter kunnen?”, vraagt Kisteman zich af. „Meer mensen langs de kant van de weg op de laatste avond, dat maakt het plaatje compleet en het is super leuk voor alle deelnemers! SWOS wil dan ook graag alle niet wandelaars oproepen om de wandelaars de laatste meters naar de finish te juichen, te klappen. Laten we de trottoirs volledig bezetten, parkeren kan eenvoudig op het marktplein. Afgesproken?”

Online inschrijven kan via www.swos.nu. Meer informatie via (06) 4028 5424.