Stichting Wandel Organisatie Staphorst staat voor 16de Avond4daagse: 'Zullen we dit jaar gaan voor 2000 deelnemers?’

De wandelschare kronkelt zich door Rouveen. Martijn Bijzitter

Staphorst kan weer aan de wandel. De 16de editie van de Avondvierdaagse van Stichting Wandel Organisatie Staphorst (SWOS) gaat na twee jaar uitstel dan toch gebeuren. Op 16, 17, 18, 19 en 20 mei kunnen de wandelschoenen uit de kast.
Lees meer over
De Staphorster

„In welk jaar was onze eerste Avondvierdaagse ook alweer? Dat was in 2005 met dik 600 deelnemers. Toen eindelijk, na 35 jaar, weer eens een avondvierdaagse”, vertelt Arie Kisteman namens SWOS. Ook dit jaar moest er even gewacht worden. De afgelopen twee jaar werd er geen vierdaagse gelopen. Maar dat mag de pret niet drukken.

Kisteman kijkt met veel plezier terug op die eerste editie in 2005. „Het bestuur van SWOS zat vol met positieve stress. De adrenaline joeg met geweld door de aders. Wat maakten ze er een werk van, dranghekken werden aangevoerd met trekker en wagen, en er werden routeboekjes gemaakt. Op ongeveer elk kruispunt stonden verkeersregelaars. En wat een geweldige drukte tijdens het inschrijven op de maandagavond, stuk voor stuk met pen alle gegevens op de startkaarten invullen”, vertelt Kisteman vol enthousiasme. „Weken van te voren op jacht naar sponsoren om het avondvierdaagse boekje te kunnen maken. Man, man wat een werk, maar toch ook wel weer leuk werk.”

Goede deelname

Gelukkig is de vierdaagse in Staphorst geen flop geworden. De gemeente heeft in verhouding een geweldig goede deelname, legt Kisteman uit. Zo deden er in 2019 nog 1870 wandelaars mee „En nu staan we al weer in de startblokken voor de 16de avondvierdaagse. De dranghekken komen niet meer voor en de verkeersregelaars staan niet meer op elk kruispunt.” Ook is er geen boekje meer. „Bijna alles is nu digitaal. De routes pluk je van de website en dit jaar gaat de inschrijving ook voor het eerst online. Wat wel is gebleven en wat onze avondvierdaagse ook sterk positief afwijkend maakt van andere A4D’s in de omliggende gemeenten is dat er vijf avonden wordt gelopen. Zo kan werkelijk iedereen het ‘kruisje’ verdienen.”

Verder is het goed om te vermelden dat er elk jaar weer andere aangepaste routes worden gezocht. De wandeling gaat twee avonden door Staphorst, twee keer door IJhorst en één keer door Rouveen. Elke avond is er een gratis versnapering voor de deelnemers. „Wat de vierdaagse uniek maakt is dat vijftig procent van de deelnemers volwassenen zijn en vijftig procent uit kinderen bestaat die meelopen”, aldus Kisteman.

De uitreiking van de medailles vindt plaats in het gemeentehuis onder toezicht van wethouders en burgemeester. Inschrijven kan online en op de avond zelf. Kisteman: „Gelukkig kunnen en mogen we weer. Zullen we dit jaar gaan voor 2000 deelnemers over vijf avonden?”

Voor meer informatie of opgeven: www.swos.nu .

Nieuws

menu