Stichting Welzijn Staphorst zet zich samen met Jongerenwerk SAAM, Carinova mantelzorgondersteuning en Kerken en vluchtelingenwerk in voor 'Week tegen Eenzaamheid'

Vorig jaar deelde SWS koeken uit tijdens de markt in Staphorst in het kader van de Week tegen Eenzaamheid. Arianne Lagerburg

Van 29 september tot en met 6 oktober is de Samen-voor-elkaar-Week in het kader van Eén tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Zo ook in Staphorst. Jongerenwerk SAAM, Carinova mantelzorgondersteuning, kerken en vluchtelingenwerk hebben samen met Stichting Welzijn Staphorst (SWS) de handen ineen geslagen om in de gemeente Staphorst een reeks activiteiten te organiseren rondom dit thema, waar de gemeente subsidie beschikbaar voor heeft gesteld.
Lees meer over
De Staphorster

Uit onderzoek is gebleken dat 40 procent van de Staphorsters wel eens een vorm van eenzaamheid ervaart, zowel jong als oud. In Staphorst zijn er speciale activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Iedereen kan deelnemen aan de Week tegen Eenzaamheid door het bezoeken of organiseren van een activiteit. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen.

Zo is op donderdag 29 september de opening van de Week tegen Eenzaamheid. Dit is van 17.00 tot 19.00 uur. Het wordt een gezellig samen zijn met lekker eten in het Dienstencentrum. Op vrijdag 30 september is er om 19.30 uur een zangdienst in de Bron. Er worden diverse liederen uit verschillende bundels gezongen. Inhoudelijke bijdrages worden verzorgd door ds. Betsy Nobel (PKN etc) en ds. Robert van Ommen (GKv etc.)

Gezond Meedoen Beurs

Op zaterdag 1 oktober houdt SWS de Gezond Meedoen Beurs van 10.00 tot 14.00 uur in het Dienstencentrum. De beurs is bedoeld voor alle inwoners van Staphorst om kennis te maken met diverse organisaties, bedrijven en partners die zich inzetten voor het welzijn van de mens in de gemeente Staphorst. Er zijn standhouders op het gebied van welzijn, zorg, paramedisch en voeding. Alle leeftijden zijn welkom op deze beurs, er is van alles voor jong en oud. Dit is ook het inleverpunt van de kleurplaat van Ed Perdok.

Maandag 3 oktober is er een theatervoorstelling tijdens de Alzheimer dag van Carinova. Dit begint om 19.30 uur in d’ Olde Skoele in Rouveen. Aanmelden kan tot en met vrijdag 30 september via steunpuntmantelzorg@carinova.nl. Woensdag 5 oktober is er een uitdeelactie op de markt ‘thee voor twee’. Dit is van 09.00 tot 13.00 uur tijdens de Weekmarkt Staphorst.

Manifest tegen eenzaamheid

Op woensdag wordt het Manifest tegen eenzaamheid ondertekend door diverse betrokken partijen en door wethouder Alwin Mussche van het gemeentelijk lang lopend project ‘Een tegen Eenzaamheid’. Dit vindt plaats van 16.00 tot 18.00 uur in het Dienstencentrum.

Er is in 2021 een plan van aanpak vastgesteld met een aantal te benoemen doelgroepen. Er wordt een meerjarenuitvoeringsplan opgesteld dat op 5 oktober wordt gepresenteerd aan verschillende netwerkpartners met als doel een manifest af te sluiten waarbij de gezamenlijke signalering en aanpak van eenzaamheid centraal staat.

Jongeren en eenzaamheid?

Ook onder jongeren is het thema eenzaamheid best groot. Er zijn voor jongeren uiteenlopende tips, links, uitnodigingen die in deze week onder de aandacht worden gebracht. Dit gebeurd door middel van de sociale mediakanalen, podcasts en andere momenten. Op het flyermateriaal is een QR-code geplaatst die gescand kan worden met een mobiele telefoon. Dit geeft toegang tot meer informatie en nieuws rondom dit thema. Er worden podcasts gemaakt door en voor jongeren (samenwerking jongerenwerkers, jonge mantelzorgers en jongeren uit de verschillende kerken).

Nieuws

menu