'Tante' Alie Roo is al 40 jaar kraamverzorgster in de gemeente Staphorst: 'Ik heb wel eens gekraamd bij een baby waarvan ik ook beide ouders geboren heb zien worden'

Alie Roo vindt haar werk na al die jaren nog altijd uniek. 'Het begeleiden van die eerste week bij onervaren ouders, dat is zo'n kwetsbare situatie.' Foto: Marieke Slager

Wie de afgelopen veertig jaar ter wereld is gekomen of een kleintje heeft gekregen in de gemeente Staphorst, heeft grote kans dat Alie Roo (62) daarbij was. De kraamverzorgster uit Staphorst viert vandaag haar 40-jarig jubileum. „Wat is gebleven, dat is het bijzondere.”
Lees meer over
De Staphorster

Het is een speciale dag voor Alie Roo. De woonkamer zit vol en met een klein uurtje komt alweer de volgende groep. Ze heeft ook nog geen tijd gehad om alle appjes en berichten te lezen, laat staan beantwoorden. „Ik heb heel veel ontvangen, maar heb het nog niet gezien en kom er nog niet aan toe. Maar het is heel mooi”, vertelt ze trots.

De kraamverzorgster is een begrip in Staphorst. In de afgelopen 40 jaar heeft ze de ouders van ruim 1200 kinderen bijgestaan. „Misschien ken ik zo’n beetje iedereen in Staphorst wel. Ik ben wel een bekend iemand in Staphorst denk ik, maar dat vind ik niet erg. Eigenlijk is dat ook wel leuk”, zegt ze bescheiden. „Het is ook bijzonder en uniek werk. Je bent heel belangrijk voor een gezin, je bent die eerste week de steun en toeverlaat.”

Het blijft een wonder

Wanneer Alie over haar werk vertelt, hoor je heel duidelijk de passie en het plezier terug. In die 40 jaar sinds 1982 heeft ze ook wel het een en ander zien veranderen als kraamverzorgster. „Ik begon bijvoorbeeld met 80 uur in een gezin en nu zijn het er 49. Maar ook de zorg is anders. Vaders zijn nu meer thuis. Vroeger was de vader er alleen in de eerste twee dagen en daarna zag je hem niet meer.”

Wat niet is veranderd in al die jaren is de impact van een nieuw leven in een familie, benadrukt Alie. „Wat is gebleven, dat is het bijzondere. De geboorte van een kind, een nieuw leven, die blijdschap van de ouders en broertjes en zusjes. Dat is niet veranderd. Dat blijft bijzonder, en dat blijft een wonder. Dat was vroeger zo, en dat is nu nog zo.”

Alie vindt haar werk daarom na al die jaren nog altijd uniek. „Het begeleiden van die eerste week bij onervaren ouders, dat is zo’n kwetsbare situatie. En heel privé. Dat ik dat mag meemaken en ze op weg mag helpen en dat je weet dat ze zich prima redden na die eerste week, dat is nog steeds fantastisch. Daar heb ik heel veel passie voor.”

Geen blad voor de mond

Collega Marieke Slager kent Alie, haar opgewekte collega al jaren. „Het is een energiek klein vrouwtje, maar echt een machtig mooi mens. Een hele fijne collega. Heel direct en ad rem. Ze neemt ook geen blad voor haar mond, ze zegt wat ze vindt en denkt. Van haar kun je het ook hebben, heel grappig is dat”, zo beschrijft Marieke haar jubilerende collega. „Ze wordt zoveel gevraagd hier en ze heeft ook al zoveel kinderen en ook daar weer de kinderen van gekraamd. Zo kwam er gisteren een moeder een kaartje in de bus doen. Haar oudste dochter was al dertig, en ook daar had ze bij gewerkt. Ze is echt een begrip in Staphorst hoor, iedereen weet gelijk wie je bedoelt als je het over Alie Roo hebt.”

De kinderen van de kinderen

Wie zo lang actief is als kraamverzorger in een gemeente gaat zichzelf ook terugvinden in bijzondere situaties. Al helemaal als je zo vaak wordt gevraagd als Alie. „Ik heb wel eens gekraamd bij een baby waarvan ik ook beide ouders geboren heb zien worden. Dat is toch bijzonder! Ook familie en neven en nichten en als die weer papa worden dan vragen ze toch weer om ‘Tante’ Alie. Dat zegt misschien wel veel ja... Ik klets wel veel, maar ben er vandaag wel een beetje stil van allemaal. Al die waardering.”

Alie blijft de komende vier jaar werkzaam als kraamverzorgster. Het pensioen lonkt in juni 2026. „Als ik gezond mag blijven dan houd ik dat vol. Ik ben ook zo blij en dankbaar dat ik dit werk nog op deze manier in gezondheid kan doen. Ik hou van mijn werk.” Staphorst hoeft zich volgens Alie geen zorgen te maken over het gemis van de goede zorgen zodra ze met pensioen gaat. „Er zijn al weer hele goeie die mij opvolgen hoor. Ik heb hele fijne collega’s, en dat gaat ook gewoon door. Dat moet ook.”

Nieuws

menu