Vijftigste editie van de Staphorstdagen staat op de tocht

De Staphorstdagen wil volgend jaar de 50e editie groots vieren. Martijn Bijzitter

Staphorst - Als de gemeenteraad van Staphorst geen structurele bijdrage wil geven aan de Stichting Staphorst, dan stopt het en komt er geen 50e editie van de Staphorstdagen in de zomer van 2020.
Lees meer over
De Staphorster

Dat heeft voorzitter Bé Veen van de gemeente Staphorst laten weten. De stichting krijgt jaarlijks rond de 4500 euro van de gemeente om jaarlijks in de zomer de drie Staphorstdagen te houden. Daar komen tienduizenden mensen op af. Dit jaar vraagt de stichting 7000 euro, omdat het de 50e keer is. Dat moet gevierd worden.

De Staphorstdagen zijn ooit bedacht om buitenstaanders het ‘echte Staphorst’ te laten zien. In de eerste jaren waren de dagen een initiatief van het gemeentelijk bureau Voorlichting, de Stichting Staphorst en de Vereniging voor Landbouwvoorlichting Staphorst. Begin jaren negentig werd de Stichting Staphorst verantwoordelijk, tot op de dag van vandaag. Er zijn dik honderd vrijwilligers.

Meerdere sponsors

De gemeente wil dat de stichting een begroting indient, waarin ook duidelijk wordt dat er meerdere sponsors zijn. Zo niet, dan staat de bijdrage van de gemeente op de tocht. Afgelopen donderdag spraken de stichting en de gemeente met elkaar. Volgens voorzitter Veen gaat wethouder Mulder de raad vragen hoe deze erover denkt en of een structurele bijdrage een optie is. De wethouder wil geen commentaar geven op het gesprek.

De Stichting is duidelijk. „Wanneer de gemeenteraad van mening is dat de Staphorstdagen geen meerwaarde meer hebben en de raad daarvoor niet structureel een bedrag beschikbaar wil stellen, stopt het nu”, zegt Be Veen. Hij heeft geen zin om langs het plaatselijke bedrijfsleven te gaan om sponsors te krijgen.

Volgens Veen organiseert de stichting de Staphorstdagen in opdracht van de burgerlijke gemeente en is het driedaagse evenement heel wat anders dan bijvoorbeeld een concours hippique dat veel meer sponsors heeft. „De Staphorstdagen krijgen haar inkomsten uit de gemeentelijke bijdrage, de bijdrage van standhouders en de paardentram. Als er geld tekort is, dragen ondernemers stilzwijgend bij. Zo gaat het al jaren”, zegt Veen.

„Mocht de gemeenteraad dit evenement niet meer zinvol vinden, even goede vrienden, maar dan houdt de stichting op te bestaan en stoppen de Staphorsdagen. Wij doen dit niet voor onszelf.”

Nieuws

menu