Vitesse’63 Old Stars uit Koekange zoekt ook voetballers op leeftijd uit de regio Staphorst en IJhorst die een balletje willen trappen: 'Wedden dat jou hetzelfde als mij overkomt: ik ben nooit meer weggegaan!'

De voetballers van Vitesse'63 zoeken meer teamleden.

De voetballers van Vitesse'63 zoeken meer teamleden. Foto: Martin Schonewille

Lekker actief blijven. Ook wanneer je wat ouder wordt. Het kan op vele manieren. Sinds een jaar of 7 is het ook mogelijk om tot op zeer hoge leeftijd te blijven voetballen. In die tijd is het walking football in Nederland geïntroduceerd, een fenomeen dat is overgewaaid vanuit Engeland. Het team Vitesse’63 Old Stars uit Koekange zoekt leden uit de regio die willen meedoen.
Lees meer over
De Staphorster

Walking football wordt gespeeld door spelers vanaf 55 jaar. Je speelt dan 6 tegen 6 zonder keeper, op een veld van 20 bij 40 meter. Hard rennen is niet toegestaan, evenals lichamelijk contact. Ook mag de bal niet hoger dan heuphoogte worden gespeeld. Kenners spreken van tiki-taki-voetbal voor ouderen.

Walking football heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Ook omdat de betaaldvoetbalorganisaties zich allemaal achter dit initiatief hebben geschaard. „Overigens is meedoen bij het walking football belangrijker dan het resultaat, al kunnen we onze ambitie niet helemaal uitschakelen”, vertelt Jos Kok uit IJhorst. Hij is inmiddels helemaal overtuigd van deze sport. „We doen het met veel plezier vanuit Koekange. We hebben ook spelers uit de Wijk en IJhorst. We willen echter graag meer mensen hebben, en hopen andere mensen enthousiast te maken.”

De eersten

Vitesse’63 Old Stars speelt al sinds 6 jaar walking football. „Wij waren een van de eersten. Wij zijn een groep voetballers uit onder meer Koekange, Ruinerwold, Berghuizen, Meppel, de Wijk en IJhorst. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 65 jaar en onze oudste speler is 72 jaar”, vervolgt Kok. Iedere vrijdagmiddag verzamelen de spelers zich om 14.00 uur in de kantine van Vitesse’63, voor een kop koffie en de ‘Keek op de Week’. De training start om 14.30 uur. Deze bestaat meestal uit drie onderdelen: conditietraining, technische vaardigheden en een partijtje.

„De training duurt ongeveer anderhalf uur en vanaf kwart over 4 hebben we een heel belangrijke derde helft en sluiten we de training af onder het genot van een drankje. Naast deze trainingen spelen we regelmatig toernooien, spelen we mee in een competitie en zijn we vaak op uitnodiging van verenigingen een middagje aan het voetballen. Bij Old Stars heb je geen verplichting om te voetballen, alleen maar een mooie mogelijkheid om weer met deze sport bezig te zijn.”

Clinics

Vitesse’63 Old Stars is ook actief met het promoten van walking football. „Zo geven wij op verzoek van verenigingen die willen starten clinics, verzorgen we een training of nodigen we ze uit om een keer met ons mee te trainen. Wij organiseren jaarlijks het Prewest Walking Football-toernooi dat is uitgegroeid tot het grootste walking football-evenement in Noord-Nederland. Tijdens de laatste editie waren er maar liefst 20 verenigingen uit Noord-Nederland aanwezig”, vertelt een trotse Kok.

Ook is Vitesse’63 de initiator van de walking football-competitie waarbij acht teams een volledige competitie tegen elkaar spelen. In die competitie zijn onder meer FC Meppel, vv Zuidwolde, Dedemsvaart, HZVV en vv Steenwijk actief. „En jaarlijks gaan we naar de Almelo City Cup. Een internationaal meerdaags walking football-toernooi bij Heracles, met teams uit Schotland, Engeland, Duitsland, Polen, Frankrijk en België. Wij hebben daar als Vitesse’63 een keer de belangrijkste beker, de Ben Hulshof Fair Play-cup, gewonnen en afgelopen jaar waren wij dicht bij de overwinning van het gehele toernooi, maar moesten we in de finale de winst aan het Poolse Lodz laten.”

Meedoen

Op dit moment voetbalt Kok met een groep van ongeveer 15 spelers. „We willen echter graag meer mensen laten genieten van dit geweldige spelletje. Kortom: kom eens een keer naar Koekange op de vrijdagmiddag en doe een training mee. Wedden dat jou hetzelfde als mij overkomt: ik ben nooit meer weggegaan.”

Wie meer informatie wil over het walking football kan Jos Kok bellen, via 06-19636994. „Of kom vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur even langs in Koekange. Neem dan gerust je voetbalschoenen mee en trap een balletje mee.”