Voorjaarsactie Staphorst verbreekt alle records. Meer dan zestigduizend codes ingevoerd

De 11 prijswinnaars. Uiterst link: Richard Lok (OSR). Uiterst rechts: Jakob Ponstein (Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst).

De 11 prijswinnaars. Uiterst link: Richard Lok (OSR). Uiterst rechts: Jakob Ponstein (Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst). Foto: Jaco Hoeve Fotografie

De voorjaarsactie van Ondernemersvereniging Staphorst-Rouveen en de Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst kent elf prijswinnaars. Zij haalden afgelopen woensdagavond in Hotel Waanders hun hoofdprijs op. De jury trok hun namen uit maar liefst zestigduizend ingevulde codes van ruim zevenduizend deelnemers. „Een doorslaand succes. Vergeleken bij de vorige actie is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld”, zegt voorzitter Roel Buitenhuis.
Lees meer over
De Staphorster

De recordcijfers hebben alles te maken met de positieve ‘vibe’ in Staphorst, denkt de voorzitter. Na de coronajaren ontdekken veel mensen het plezier van het winkelen weer. Bovendien lijkt Staphorst steeds meer in trek bij winkelend publiek uit de wijde regio. „Steenwijk, Meppel, Heerenveen, Nieuwleusen en zelfs Rotterdam. De klanten komen uit alle windhoeken. Ze komen voor het mooie aanbod aan winkels en het gratis parkeren blijft een sterk punt”, zegt Buitenhuis.

Royaal gevulde prijzenpot

De royaal gevulde prijzenpot draagt ongetwijfeld ook bij aan het succes van de actie. De ondernemers stelden meer dan vijfhonderd prijzen beschikbaar, waarvan de meesten bij de winkels konden worden opgehaald. OSR-bestuurslid Richard Lok en projectleider Jakob Ponstein van de Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst reikten woensdag de elf hoofdprijzen uit. De gelukkigen gingen onder meer naar huis met een fiets, een laptop, dinerbonnen en een jaar gratis brood.

Jenny Witte springt bijna letterlijk en figuurlijk een gat in de lucht. Ze maakt straks tijdens de Balloonfair een ballonvaart. „Flabbergasted…”, lacht de Rouveense als ze met de andere prijswinnaars op de foto is gezet. „Dit staat al jaren op mijn verlanglijstje en de mensen staan ervoor in de rij. Heel mooi dat ik deze prijs win”, zegt Witty, die graag haar boodschappen in Staphorst doet.

Jakob Ponstein is woensdagavond enthousiast over het succes van de actie. „Dit is het resultaat van een hele mooie samenwerking tussen de OSR en de stichting. Die is begonnen met het samen aanvragen van de Europese subsidie en krijgt de komende jaren een vervolg. Na de zomer volgt opnieuw een actie”, vertelt Ponstein.

Staphorst ontdekken

En in de warmste maanden van het jaar kun je op de fiets ook regelmatig een eerder resultaat van die samenwerking tegenkomen. Dit voorjaar presenteerden de beide organisaties een ‘beleefkaart’, vol met tips over activiteiten in en rondom Staphorst. Ponstein: „Ik zie regelmatig mensen met die kaart rondfietsen. Die fietsen dan de routes en ontdekken ondertussen plekken waar ze nog nooit zijn geweest. Precies wat we met de kaart wilden bereiken.”