Wie zingt mee met het grootste vrijheidskoor van Nederland tijdens Bevrijdingsdag in Rouveen? 'We gaan voor kwaliteit en daarom willen we oefenen'

Een Staphorster vrouw groet de Canadezen tijdens de bevrijding in 1945. Foto aangeleverd

De Stichting 75 jaar Bevrijding Staphorst Rouveen en Omstreken wil op 5 mei dit jaar het grootste vrijheidskoor van Nederland vormen. Hiervoor houdt de werkgroep op donderdag 30 maart en 13 april twee oefenavonden. Het evenement op 5 mei vindt plaats op het Kerkplein van Rouveen.
Lees meer over
De Staphorster

„Hoe geweldig zal dat klinken! Daarom: kom oefenen voor de massale volkszang onder leiding van Johan Bredewout. Iedereen is van harte welkom!”, roept de werkgroep op. De Stichting 75 jaar Bevrijding Staphorst Rouveen en Omstreken wil aanhaken op het feit dat Overijssel gastprovincie is van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 Mei.

Het kleine dorp wil groots uitpakken. Het Kerkplein moet het decor worden van een groot, uniek en ambitieus vrijheidsevenement. Met muziek, beeld en acts staan het dorp en waarschijnlijk duizenden bezoekers stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, dit jaar 78 jaar geleden.

Grootste vrijheidskoor van Nederland

Tijdens het Vrijheidsevenement op 5 mei treden muzikanten, solisten en koren op in Rouveen. Maar de stichting heeft een nog veel groter doel voor ogen. „We willen ook graag Het Grootste Vrijheidskoor van Nederland worden. Hoe? Als publiek vormen we samen een groot koor, waardoor een massale volkszang ontstaat. Op 5 mei kan iedereen plaatsenemen tussen het publiek en zo onderdeel worden van de volkszang. We gaan voor kwaliteit en daarom willen we oefenen. Kunnen we op u rekenen?”

Het Christelijk Mannenkoor Staphorst vormt de hoeksteen van het Vrijheidskoor. RTV-Oost maakt op 5 mei een registratie van het evenement in Rouveen en gaat daarom ook op de oefenavonden al wat opnames maken. Dus goed oefenen is niet overbodig. „We verwachten gasten uit het buitenland en zingen daarom voor de samenzang zowel Nederlands- als Engelstalige liederen. De bekende samenzangliederen die we oefenen passen bij de verschillende onderdelen in het programma. Denk aan het Wilhelmus, Amazing Grace , Waar de blanke top der duinen, Blijf mij nabij / Abide with me en Land of hope and glory .

Oefenavonden

De oefenavonden op donderdag 31 maart en donderdag 13 april vinden plaats in De Levensbron aan de Esdoornlaan 3 in Rouveen. Beide avonden beginnen om 19.00 uur en de eindtijd is ongeveer 19.45 uur. Inloop vanaf 18.30 uur.

De werkgroep heeft naast muziek en zang nog vele andere onderdelen op het programma staan. Op de hoogte blijven van de plannen en ontwikkelingen? Abonneer dan op de nieuwsbrief via www.hetgrootstevrijheidskoor.nl

Nieuws

menu