‘Hier Vuul Ik Meej Thuus’ van Alfred en Jaap Roo uit Rouveen is een ode aan hun geboortedorp

Alfred en Jaap Roo maken al maken al ruim 10 jaar eigen muziek, zowel als duo als met band. Foto: Klaas Huisman

De broers Alfred en Jaap Roo uit Rouveen hebben een single uitgebracht in het Nedersaksisch dialect. Het nummer ‘Hier Vuul Ik Meej Thuus’ is een eerbetoon aan Rouveen en werd gemaakt voor een podcast van Hendrik-Jan Bökkers.

Alfred en Jaap maken al maken al ruim tien jaar eigen muziek, zowel als duo als met band. De twee hebben inmiddels drie albums uitgebracht onder bandnaam ROO en hopen dit jaar met een vierde te komen. Deze albums zijn echter allemaal Engelstalig, ‘ Hier Vuul Ik Meej Thuus ’ is het eerste nummer van de broers in het dialect.

„In november van vorig jaar zijn wij benaderd om twee liedjes in het dialect te schrijven voor de podcast ‘De Nedersaksen’. We hebben dit als uitdaging aangegrepen”, vertellen de broers.

Het schrijven van Hier Vuul Ik Meej Thuus verliep volgens de broers heel natuurlijk. „We zijn bij elkaar gaan zitten met twee gitaren en het liedje ontstond opeens. De muziek was er vrij snel. Daarna hebben we de tekst geschreven en een aantal keer herschreven.” Alfred en Jaap lieten het nummer voor het eerst horen tijdens het optreden in de podcast van Bökkers en dat bleek de luisteraars te bevallen.

Ode aan Rouveen

„Toen wij na ons optreden in de podcast goede reacties kregen besloten wij om het liedje als single op te nemen en uit te brengen. Met Hier Vuul Ik Meej Thuus hebben we geprobeerd om het dorpsgevoel zo puur mogelijk weer te geven. Eenvoudig en dichtbij onszelf. Het nummer is een ode aan Rouveen, in de gemeente Staphorst, en omschrijft de eenvoud en schoonheid van het dorpse leven.”

De twee singels die de ervaren muzikanten uit Rouveen in het dialect schreven lijken vooralsnog niet de laatste, maar eerst komen ze nog met een nieuw album in het Engels. „We zijn van plan om meer te gaan doen met het schrijven in dialect. In welke vorm weten we op dit moment nog niet, we gaan dit jaar eerst ons vierde Engelstalige album uitbrengen.”

Wie de boers live wil aanschouwen kan op zaterdagavond 26 februari terecht in Klein Paradiso in Echten. De twee spelen dan een akoestisch set. Kaarten zijn verkrijgbaar via info@delibre.nl. De ode aan Rouveen van Jaap en Alfred is te vinden op Spotify en YouTube.

Nieuws

menu