"Ik hou van figuratief werk en van felle kleuren", legt Koeslag uit terwijl hij een rondleiding geeft langs zijn doeken.

Bert Koeslag exposeert in Buitencentrum Weerribben

"Ik hou van figuratief werk en van felle kleuren", legt Koeslag uit terwijl hij een rondleiding geeft langs zijn doeken. Foto: Sieb van der Laan

In het Buitencentrum Weerribben aan de Hoogeweg is momenteel een expositie te zien van Bert Koeslag.

De Steenwijker kunstenaar Bert Koeslag (72) houdt van kleur en figuratief werk, waarbij hij veel elementen uit de natuur haalt. Het Buitencentrum Weerribben is daarom een prima plek voor de expositie die momenteel te zien is: Kijk om je heen, dan zie je meer .

Een purperreiger, een ransuil, eenden en een aalscholver, al deze dieren komen voor in de Weerribben. Ze zijn ook te zien op de expositie van Koeslag, die het Buitencentrum Weerribben in de Otterzaal heeft gehuisvest. Zijn figuratieve schilderij met de titel Kleurrijke otter mag daarin natuurlijk ook niet ontbreken.

Koeslag heeft het waterdier niet zijn natuurlijke kleur bruin gegeven, maar de kleuren zwart, grijs, wit, rood en oker. De lisdodden, waarnaast de otter een visje verschalkt, zijn ook bont gekleurd. „Ik hou van figuratief werk en van felle kleuren, je ziet tegenwoordig in interieurs al zoveel grijs- en bruintinten”, legt Koeslag uit, terwijl hij een rondleiding geeft langs de 18 doeken. De Steenwijker draagt daarbij een polo met het logo van het Buitencentrum. Hij is hier namelijk ook vrijwilliger. Koeslag vertelt dat hij de meeste werken, die hij voor de expositie selecteerde, met acrylverf op canvas heeft geschilderd. Een pentekening van een grutto is een uitzondering daarop. Aquarellen maakt Koeslag ook, maar die heeft hij voor deze expositie niet opgehangen.

Koeienschilderijen

Koeslag noemt zichzelf een autodidact. „Alleen in de jaren ’60 heb ik drie jaar les gehad op de avondtekenschool in Zwolle.” In deze stad is hij geboren en getogen. Tijdens zijn werkzame leven was Koeslag bedrijfsleider van de HEMA in Steenwijk, de plaats waar hij sinds 1970 samen met zijn vrouw Maatje woont. Door de drukte die zijn gezin met twee kinderen en zijn baan met zich meebracht, kwam het niet meer van schilderen. „Pas toen ik in 2012 met pensioen ging, had ik daar weer de rust en de tijd voor.”

Een slaapkamer in zijn woning in de Oostermeenthe richtte hij met een grote tekentafel en een schildersezel in als werkkamer. Vanaf dat moment is hij hier wel een paar dagdelen per week aan het schilderen. “Ik ben begonnen met een flink aantal koeienschilderijen, want ik vond dat ik dat wel aan mijn achternaam verplicht was”, vertelt Koeslag. Op de expositie zijn ook twee van deze realistische koeienschilderijen te zien.

Lieveheersbeestjes

Inspiratie voor zijn werk doet Koeslag vooral op tijdens wandelingen en fietstochten. Maar ook dicht bij huis, krijgt hij soms ideeën. Een schilderij in de expositie met daarop twee lieveheersbeestjes is daarvan een mooi voorbeeld. „Zij landden in mijn achtertuin op mijn krant en toen heb ik daarvan meteen een foto gemaakt.” Soms zoekt Koeslag ook afbeeldingen op internet als hij over een bepaald onderwerp wil schilderen. Daarvan maakt hij nooit een kopie; hij geeft altijd een eigen interpretatie van de afbeelding. „Ik ben altijd op zoek naar mijn eigen stijl en haal veel elementen uit de natuur”, illustreert Koeslag. Af en toe verkoopt de kunstschilder een schilderij. Ook maakt hij schilderijen in opdracht van particulieren van bijvoorbeeld een geliefde, huis of huisdier.

De expositie Kijk om je heen, dan zie je meer is nog tot eind oktober te bezichtigen in het Buitencentrum Weerribben aan de Hoogeweg 27 in Ossenzijl. Kijk voor openingstijden op: www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/weerribben/buitencentrum en voor het werk van Bert Koeslag op: www.bertkoeslag.jimdofree.com