De initiatiefnemers van de route. Van links naar rechts: Sejo Slingenberg, Marianne Paas en Theun Krikke.

Boshaltes in Spaarbankbos is groot succes; duizenden wandelaars lopen langs 14 staties die lijdensweg van Jezus uitbeelden: ‘Nooit verwacht dat het zo’n groot succes zou worden’

De initiatiefnemers van de route. Van links naar rechts: Sejo Slingenberg, Marianne Paas en Theun Krikke. Foto: Henriëtte Meppelink

Duizenden wandelaars bekeken de afgelopen weken de kunstwerken van de 14 kunstenaars die de lijdensweg van Jezus uitbeelden in het Spaarbankbos. Het project Boshaltes, een eigentijdse kruisweg is een initiatief van de Ontmoetingskerk in Pesse en is opgezet door dominee Marianne Paas en kunstenaars Sejo Slingenberg en Theun Krikke. Het drietal had enkele honderden mensen verwacht, maar het werden er veel meer. Overal vanuit Nederland kwamen de deelnemers. Dit tot grote vreugde van de initiatiefnemers.

Utrecht, Vaassen, Nijmegen, Stadskanaal en Groningen. Slingenberg en Krikke hebben veel mensen gesproken die de route hebben bezocht. ,,We hebben 850 boekjes gedrukt en we verwachten dit laatste weekend ook veel mensen. We hebben weer extra boekjes laten drukken. We hadden nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden”, vertelt Krikke terwijl hij het kastje laat zien naast de Ontmoetingskerk. De boekjes liggen erin en kunnen voor 3 euro gekocht worden. ,,Het bezoeken van deze kunstroute is een van de weinige dingen die je kunt doen tijdens deze coronatijd. Daarom zijn we ook zo blij dat dit door kon gaan. We zagen hele gezinnen het bos in trekken, maar ook groepen met ouderen. Mensen van alle leeftijden liepen de route en velen waren ontroerd. Ik heb zelfs met iemand meegelopen die bij elke statie een traan moest laten. Dat was bijzonder om mee te maken.”

Klassieke kruisweg

De klassieke kruisweg bestaat al sinds de 15e eeuw en is een traditioneel onderdeel ter voorbereiding op het paasfeest. Het is een nabootsing in de vorm van schilderijen of beeldhouwwerken van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van Pontius Pilatus) tot en met de begrafenis van Christus. Een kruisweg stelt de gelovige in staat stil te staan bij de belangrijkste gebeurtenissen van deze lijdensweg aan de hand van 14 kruiswegstaties, ook wel halteplaatsen genoemd. Vandaar ook de naam Boshaltes.

Slingenberg en Krikke lopen nogmaals samen de route langs alle Boshaltes. Er wordt gestart bij de Ontmoetingskerk. Wie linksaf slaat ziet meteen de eerste statie staan. Het is van kunstenares Aly Hartman. De heren leggen uit wat het kunstwerk voorstelt en dat doen ze ook bij de volgende staties die elkaar snel opvolgen. Anneke van Venrooy, Janny Smit en Hellen Paumen maakten de daaropvolgende kunstwerken, allemaal met een eigen invalshoek binnen het thema: het lijden van Jezus. ,,Dat is het leuke van werken met 14 verschillende kunstenaars, iedereen vult het thema weer anders in”, vertelt Slingenberg.

Kruispunt op de route

Het kunstwerk van Paul Mentink ligt op een kruispunt op de route en laat een man zien in een rolstoel die een doodlopende weg in wordt gereden door een zuster. Wie goed kijkt, ziet de dood links op de loer staan met de zeis in de aanslag. ,,Het licht valt er nu prachtig op en daardoor zie je ook echt alles. Toch blijven mensen hier vaak even goed staan om het werk te bekijken en om de betekenis goed tot hun door te laten dringen.”

De volgende statie is van Jerry Bisschop. Dit kunstwerk werd net na de plaatsing vernield. Daarom is het kunstwerk, dat oorspronkelijk 35 meter lang was, vervangen door een foto ervan. ,,Zo ontzettend jammer”, vinden de mannen. ,,Wie vernielt nou zoiets? En waarom?” Tot op heden is niet bekend wie of wat schuldig is aan de vernielingen. Gelukkig is de rest van de kunstwerken wel intact. De statie van Geert Oldenbeuving hangt vlakbij de oversteek naar de Hoogeveenseweg en wordt opgevolgd door het troostboeket, het kunstwerk van Niesje Metselaar.

Om de hoek ligt de statie van Slingenberg, een drieluik van een regenboog dat staat voor de diversiteit van de mens, plastic dat staat voor de verstoring van de balans en het prikkeldraad voor de teloorgang van de mens. ,,Misschien is er hoop en is Jezus niet voor niets gekruisigd”, zegt Slingenberg. Dezelfde tekst staat op het informatiebord dat bij de statie staat.

Symbolische graf van Jezus

Ook de kunstenaars Grietje van Keimpena, Harm Echten en Hester Slingenberg, ZJKLN geven een invulling aan een van de 14 haltes. De laatste halte, vlak voordat we oversteken is van Krikke zelf. ,,Bij mijn statie, het symbolische graf van Jezus, kan je uit deze schaal een scherf pakken van Geloof - hoop – liefde of een onbeschreven scherf en daar wat op zetten. Dat gebeurt veel. Mensen willen kwijt wat ze van deze route vonden. Sommige boodschappen zijn zo prachtig en hartverwarmend. Ik heb daar ook weer een kunstwerk van gemaakt die binnenkort in de Ontmoetingskerk komt te hangen. Gisteren had ik zelfs twee scherven met een Spaanse boodschap. Al spreek je een andere taal, de boodschap van de Boshaltes komen binnen en dat is waar we het ook allemaal voor gedaan hebben.”

De kunstwerken zijn tijdens de Paasdagen voor het laatst te bewonderen, dinsdag wordt alles opgeruimd.