Cabaretière Rosa da Silva waagt de sprong. Haar eerste voorstelling is te zien in De Meenthe in Steenwijk

Rosa da Silva staat voor het eerst met een eigen voorstelling op de planken. Foto: Casper Koster

De eerste voorstelling van cabaretière Rosa da Silva, Daar moet je heen, is een bonte mix van grappige en ontroerende verhalen, hilarische personages en een bak liedjes.

Rosa da Silva (35) speelde hoofdrollen in onder meer het toneelstuk Anne en de musical De Tweeling . Maar het begon te kriebelen: ze wilde haar eigen materiaal schrijven en spelen. In 2019 won ze met overmacht het Amsterdams Kleinkunst Festival (jury- én publieksprijs). Nu bestormt ze de Nederlandse theaters met Daar moet je heen .

Geweldige titel, had je een vooruitziende blik?

„Het is leuk als iedereen komt kijken natuurlijk, maar het is heel lang de slogan geweest van het Drentse dorp waar ik geboren ben: Klazienaveen, daar moet je heen. Daarnaast zijn er in je leven altijd mensen die je zeggen welke kant je op moet. Ik ben bijvoorbeeld half-Portugees dus vonden mensen dat ik fado moest gaan zingen. Terwijl ik daar helemaal niks aan vond.”

Toch ben je fado gaan zingen!

„Ik vond het verdrietige muziek. Toen ik een jaar of 16, 17 was, begon ik er anders naar te luisteren en was het eigenlijk te gek. Ik spreek geen Portugees, maar heb altijd opgelet als mijn vader met zijn familie belde, dus ik kan het goed nadoen.”

Jij speelt je vader in de voorstelling, maar ook andere familieleden komen aan bod…

Lachend: „Niemand is meer veilig!” Dan aarzelend: „Ik weet niet of ze het leuk vinden, maar het is zo leuk om ze te typeren. Dat begon al bij het nadoen van een serveerster in het restaurant waar wij als familie vaak gingen eten toen ik tien was. Het eerste personage in mijn leven en daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor.”

Jouw voorstelling is een aaneenschakeling van grappen, personages en liedjes, hoop je dat mensen er iets van mee naar huis nemen?

„Het gaat over identiteit, maar ook over dat je moet doen wat je het allerleukste vindt in het leven. Dus ik zou het mooi vinden als ze nog even nadenken over: wat heeft voor mij waarde? Ik heb uiteindelijk de sprong gewaagd naar het cabaret. Het is doodeng, maar tegelijkertijd ervaar ik een enorme vrijheid. Dan maar wat minder geld op de bank. Het is toch geweldig als je ontdekt wat je kern is en daar helemaal voor gaat? Dáár moet je heen.”

De voorstelling Daar moet je heen van Rosa da Silva is te zien op donderdag 14 oktober in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, aanvang 20.15 uur.

Nieuws

menu