Cornelis van der Sluys, Afina Goudschaal en Suze Robertson hadden rond 1900 grootse dromen. Hun kunst is vanaf nu te zien in de kabinetten van het Drents Museum in Assen

Nederland - Drenthe - Assen - 19-03-2023

Drents Museum.
DM spotlight.


Foto: Drents Museum / Sake Elzinga

Nederland - Drenthe - Assen - 19-03-2023 Drents Museum. DM spotlight. Foto: Drents Museum / Sake Elzinga

In de kabinetten van het Drents Museum in Assen is tot en met 24 september het werk van drie kunstenaars uit de periode rond 1900 te zien. Met de reeks DMspotlight stelt het Drents Museum steeds drie kunstenaars voor, die vertegenwoordigd zijn in de collectie.

Cornelis van der Sluys, Afina Goudschaal en Suze Robertson zijn de eerste drie. Kunstenaars rond 1900 zitten vol dromen en idealen. De ‘nieuwe tijd’ vraagt om ‘nieuwe kunst’ die mooi, maar ook functioneel is.

Roerige tijden

Het zijn roerige tijden rond 1900. Wetenschappers doen de ene na de andere ontdekking, vrouwen krijgen stemrecht en steden groeien na de industriële revolutie. Kunstenaars voelen dat het tijd is voor ‘nieuwe kunst’. Naast schilderijen en beelden, ontwerpen ze nu ook posters, interieurs en kledingstukken. Serviezen en meubels worden unieke kunstobjecten.

De diversiteit van de 40.000 objecten in de collectie Kunst 1885-1935 van het Drents Museum is groot. Er is werk aanwezig van meer dan 500 kunstenaars en fabrieken.