Duo Berends en Van Vuuren brengt publiek in vervoering

Duo Berends en Van Vuuren in de Reestkerk. Hans Berkenbos

Balkbrug - Met de muziek van Sergej Rachmaninov, die de liefde voor de muziek in zijn werken laat weerklinken, begint Duo Berends en Van Vuuren zondagmiddag het concert in de Reestkerk. Het publiek is direct geboeid en zit praktisch ademloos te luisteren.

Marit Berends, cello, en pianiste Jacoline van Vuuren vormen sinds 2017 het Duo Berends en Van Vuuren. Hun gemeenschappelijke liefde voor het prachtige cello-pianorepertoire en enthousiasme is duidelijk waarneembaar tijdens het concert in de Reestkerk te Oud Avereest, georganiseerd door de Stichting Kamermuziek Oud Avereest. Het duo laat de bezoekers genieten van prachtige kamermuziek, zoals tijdens de Sonate in klein van Johannes Brahms. ‘Een prachtige sonate waarin wat slagwerkachtige trucjes in verwerkt zitten’, volgens Berends. Nog meer vallen de verschillende tempo’s op waarbij met name het Allegretto quasi Menuetto sierlijk en luchtig gespeeld wordt. Het programma voor de pauze wordt afgesloten met een nocturne van Tsjaikovsky.

Na de onderbreking komt Duo Berends en Van Vuuren met ‘Judas Macabeus’, het bekende thema uit het Oratorium van Händel. Het bekende ‘U zij de glorie, opgestane Heer’ is het terugkerende onderdeel in dit muziekstuk. Wie door de rijen van de bezoekers kijkt, ziet veel mensen met gesloten ogen zitten, langzaam meebewegend op de muziek. Nog sterker wordt dit tijdens ‘Spiegel im Spiegel’ van de Estse componist Arvo Pärt. Oorspronkelijk geschreven voor viool, maar vaak wordt deze vervangen door cello of altviool. De muziek beweegt zich langzaam, bijna meditatief. Tijdens deze minimalistische muziek laat Van Vuuren de piano tonen weergeven alsof er ergens belletjes staan opgesteld.

Het concert in de Reestkerk wordt afgesloten met Fünf Stücke im Volkston van Robert Schumann. Vijf korte muzikale werken met ieder hun eigen muzikale toonzetting. Na afloop krijgt het duo een welverdiend applaus van een zeer tevreden publiek.

Nieuws

menu