Natuurmonumenten geeft bestaande route in Dwingelderveld nieuwe naam: dwalen over Jac. P. Thijsse Wandelroute

Nationaal Park Dwingelderveld. Foto: Geurt Besselink

Natuurmonumenten doopt donderdag de bestaande 13 kilometer lange wandelroute in Nationaal Park Dwingelderveld om tot Jac. P. Thijsse Wandelroute. Vanaf dat moment is ook een routeboekje verkrijgbaar waarin de wandeling uitgebreid wordt beschreven.

Eén van zijn achterkleinkinderen, Saskia Thijsse, onthult samen met Jos Bisschops namens de directie van Natuurmonumenten een wegwijzerbordje van de wandelroute. Vanaf dat moment is ook het routeboekje verkrijgbaar waarin de wandeling uitgebreid beschreven wordt, inclusief het historische belang van Thijsse voor het Dwingelderveld.

Aanleiding voor de vernoeming van de route naar Thijsse is het feit dat het onlangs 90 jaar geleden was dat het eerste deel van het huidige natte heidegebied in bezit kwam van Natuurmonumenten. Jac. P. Thijsse speelde daar een hoofdrol in. Eigenlijk zou dit heuglijke feit vorig jaar gevierd worden, maar de coronacrisis verhinderde dat. Wel verscheen eerder dit jaar al een boek waarin de verwerving van het Dwingelderveld centraal staat, De redding van het laatste grote natte heideveld van Nederland, geschreven door journalist Axel Wiewel. Hij is ook de initiatiefnemer van de vernoeming van de wandelroute, en tevens de samensteller van het routeboekje.

De wandelroute begint en eindigt bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse bij Ruinen. De route is met grijze pijltjes gemarkeerd.

Nieuws

menu