Harry Sacksioni brengt zaterdag in Steenwijk een compilatie van zijn twee laatste shows.

Geen groots orkest, maar gitarist Harry Sacksioni brengt compilatie van eigen werk

Harry Sacksioni brengt zaterdag in Steenwijk een compilatie van zijn twee laatste shows. Persfoto

Steenwijk - Het nieuwe soloprogramma van gitarist Harry Sacksioni heet Unlocked. Inderdaad slaat het op het moment dat er weer groen licht verscheen om, zij het aangepast, in het theater te kunnen spelen.

De lockdown was ook voor Sacksioni een moeilijke periode. Harry: „In mijn geval zelfs om meerdere redenen. Ten eerste vanwege het verbod op spelen voor publiek en ten tweede omdat ik ver gevorderd was met een groots jubileumprogramma.”

„Eind deze maand word ik 70 en ik was bijna klaar met een theaterspektakel met de titel Timeline . Het gaat om een omvangrijk muziekprogramma rondom de wereldgebeurtenissen in mijn leven die in de wereld een rimpeling in de tijd hebben teweeggebracht. Denk aan de moord op Kennedy, de val van de Muur en dat gaat door tot de verkiezing van Trump. Met groot orkest, een koor, een paar grote vocale namen, een 12 meter breed scherm en een achtkoppige band zouden we een paar grote theaters gaan bespelen, maar het bekende coronaverhaal gooide bakken vol roet in het eten. Toch wilde ik dolgraag weer gaan spelen voor publiek en daarom heb ik een compilatie gemaakt van mijn twee laatste shows. Er zal veel filmmuziek voorbijkomen en veel voorbeelden van de Harry Sacksioni methode. Eigenlijk een soort ouderwets vertrouwde avond Sacksioni met gitaar en babbel.”

Beste akoestische gitarist

Onlangs is Sacksioni voor de tiende keer op rij gekozen tot beste akoestische gitarist van de Benelux en staat hij al ruim 50 jaar op de internationale podia.

Heb je dan nog steeds honger naar het podium? Harry: „Jazeker, en sterker nog, ik was gewoon weer zenuwachtig om te beginnen. Immers, de voorstellingen zouden er heel anders uit zien met plukjes mensen in de zaal. Ik zag er eerlijk gezegd behoorlijk tegen op. De eerste keer Unlocked speelde ik voor 80 mensen in een vrij grote zaal. De respons was erg summier. Op een grapje werd niet gereageerd en ook als ik de mensen een beetje probeerde uit te dagen kwam er amper reactie. Enigszins onzeker liep ik na het concert naar de foyer en kreeg verrassend genoeg meer complimenten en bijval dan anders. ‘Het was net alsof je voor ons persoonlijk aan het optreden was’, zeiden de mensen. En de matige respons kwam meer door het kwetsbare gevoel dat mensen op een eilandje zaten. Gewoon een kwestie van niet durven.” Hij vervolgt: „Gesterkt door die reactie heb ik nu heel veel plezier in het spelen van Unlocked. Het is voor de bezoekers ook een vreemde situatie, dus moeten we dat gevoel samen aan de kant zetten om er een mooie avond van te maken. Ik weet zeker dat dat zaterdag (10 oktober) in De Meenthe in Steenwijk ook zal lukken.”

Bert Middelbos