Het Papieren Festival biedt podium aan schrijvers uit Steenwijkerland. Editie 2021 bevat nooit eerder gepubliceerde verhalen in nieuw boek

Wim Daniëls was in 2019 in de Meenthe voor het Schrijversfestival. Foto: Martijn Bijzitter

De 33ste editie van het Schrijversfestival ging vorig jaar niet door vanwege het coronavirus. Ook editie 34 vindt geen doorgang in de normale weg. Het festival wordt een papieren festival. Speciaal daarvoor is een boek met fraaie schrijverswerken samengesteld.

Steenwijkerland is synoniem met water. Giethoorn. Het Nationaal Park. En ook aan Blokzijl, Vollenhove en het corso van Sint Jansklooster. Steenwijkerland kenmerkt zich ook door de vele schrijvers, schrijfsters en schrijvertjes.

Mensn die het leuk vinden een verhaal op papier te zetten. Inwoners die er genoegen in scheppen gebeurtenissen in taal vast te leggen. Talenten ook, die er stiekem van dromen ooit een bestseller te schrijven, een meesterwerk die literair Nederland op haar grondvesten zal doen beven.

Editie 2021

Voor al die mensen en hun lezers biedt Het Papieren Festival een podium. Het 34ste Schrijversfestival wordt Het papieren Festival. Een nieuw te verschijnen boek van editie 2021 bevat nooit eerder gepubliceerde verhalen van Doortje Stam, George Huisman, Tanya Commandeur. Yara March laat de Witte Paarden herleven en Saya Oost, 13 jaar jong, debuteert hier. De bijdragen beperken zich niet tot Steenwijkerland. Kees Vingerhoets verhaalt vanuit Drenthe over zijn liefde voor Vlaanderen en Vlamingen. Bas van de Plas completeert vanuit Estland als kosmopoliet het geheel.

Deze uitzonderlijke bijdragen worden vergezeld door een bijdrage van Wim Heij, die als voorzitter kan putten uit een rijk palet aan Schrijversfestival-herinneringen. Verder is de taal- en kennisquiz van 2021 in dit boek opgenomen. Eigenlijk is dit zo langzamerhand een coproductie van dialectkundigen (George Huisman, Janet Marinus en Frouk Alice Weijs-Kroek) samen met de Historische Vereniging Steenwijk.

Vanaf 2020 trekken het Schrijversfestival en de J.C. Bloem stichting samen op. Dat manifesteert zich niet alleen in bestuurlijke bijdragen. Wilke Aukes heeft achter de schermen nadrukkelijk haar stempel op deze uitgave gezet. Aan de voorkant neemt zij de lezers mee op en fietstocht in een Rondje Bloem.

Tussen de schrijfsels door presenteren RSG-jongeren hun tweedimensionale waarneming van de jaren 2020/2021. Tenslotte, last but not least , heeft Ben van Haaster (docent tekenen van het RSG) het op zich genomen iedere talige bijdrage in te leiden met een pentekening.

Steun voor boekuitgave

Een initiatief als deze is voor het Schrijversfestival ook financieel een forse uitdaging. Dit boek was dan ook niet te realiseren zonder de steun van de Bibliotheek NW Overijssel, de Lions Steenwijkerland, het Nationaal Park Weerribben-Wieden en de Odd Fellows Ankerloge.

Deze boekuitgave is naar verwachting vanaf half maart in beperkte oplage verkrijgbaar in diverse winkels (herkenbaar aan een raamposter) in Steenwijkerland