Marco Bisschop volgt de koorrepetities bij via zijn laptop.

Installateur Marco Bisschop uit Eesveen is hoge tenor: 'Muziek brengt mensen bij elkaar'

Marco Bisschop volgt de koorrepetities bij via zijn laptop. Foto: René Wiegmink

De 45-jarige Marco Bisschop is in het dagelijks leven loodgieter en elektricien bij een installatiebedrijf. Zijn vrije tijd vult hij het liefst met zingen. Daarbij haalt hij met gemak de hoogste noten. Zijn zanglerares Barbara Lok is daarvan onder de indruk. „Ik ken geen man die zo gemakkelijk hoog kan zingen!”

Marco Bisschop woont in Eesveen. Op zijn keukentafel staat een laptop en een microfoon. Daar zit hij regelmatig achter om via het muziekprogramma Jamulus repetities te volgen bij zijn Steenwijkse koor Vocal@Motion. „Je ziet en hoort elkaar, maar het is wel behelpen,” vindt de hoge tenor. Hij vindt het bijzonder dat het lukte om zo digitaal samen vijf nieuwe liederen in te studeren. Desalniettemin blijft Marco’s motto: „Muziek brengt mensen bij elkaar,” En daarmee bedoelt hij toch vooral in levende lijve. Je hoort de heimwee in zijn stem als hij vertelt over de musicals ‘De Drie Musketiers’ en ‘Storm over de Beulaeke’ waarin hij afgelopen jaren meezong. „Ik hoop echt dat ik ooit weer de kans krijg om in een musical te zingen.”

Alternatieve Sunday Sessions

Toch genoot Bisschop ook van de alternatieve muziekprojecten, waaraan hij de laatste tijd meedeed. Zo vormde hij samen met Martin Hekman vorig jaar juni een duo tijdens de Alternatieve Sunday Sessions, die zijn zanglerares Barbara Lok organiseerde. De SLOS zond dit programma uit. Met Lok zong hij onlangs nog het lied ‘E piu ti penso’ van Andrea Bocelli en Ariana Grande. Het filmpje van het duet op Facebook is inmiddels al honderden keren bekeken. En zingen tijdens het werk kan natuurlijk ook nog. „Op de bouw worden mijn collega’s gek van mij omdat ik alle liedjes op de radio meezing.”

'Op de bouw worden mijn collega’s gek van mij omdat ik alle liedjes op de radio meezing!'

Als klein jongetje zong Bisschop al. „Ik kreeg een karaokesetje en met de microfoon in mijn hand, zong ik liedjes.” Vanaf zijn 16e levensjaar is hij acht jaar lid van het Oldemarktse koor Opus ‘89. In zijn woning in Eesveen, waar hij opgroeit, zingt hij zonder schroom met het slaapkamerraam open. „De buren vonden het geweldig, zij zongen gewoon mee.” Als Bisschop 28 jaar oud is, sluit hij zich aan bij het shantykoor Sor Trekzak met zijn piraten. Als dat ter ziele gaat vormt hij vanaf 2006 tot 2013 samen met een ander lid het bandje Shantryo. „We waren een week aan de Oostzee in Duitsland en zongen daar de hele tent plat.”

Musicals

In 2005 krijgt Bisschop zijn eerste rolletje in een musical bij een musicalgroep in Hoogeveen. Dertien jaar later in 2018 doet hij auditie voor de musical Drie Musketiers. „Het was wel even schrikken toen ze me een hoofdrol aanboden, maar het ging goed, het waren geweldige voorstellingen.” Ook het acteren bevalt hem prima. Zijn regisseur zegt tegen hem: „Ik weet niet wat je hebt gedaan, maar het klopt helemaal!”

Via een koorlid van Vocal@Motion woont hij in mei 2020 een repetitie bij in Theater De Meenthe van de musical ‘Storm over Beulaeke’. Enthousiast zegt Bisschop tegen de regisseur: „Mocht er ooit een gaatje komen, bel me dan maar.” Dat gaatje komt er als de regisseur voor een tweede reeks voorstellingen de musical omgooit en nieuwe rollen creëert. Bisschop mag het personage Johannes, één van de drie vrienden, vertolken. Het wordt een haastklus. De Eesvener krijgt maar vier weken de tijd om alle teksten er in te stampen. „Ik heb mijn hele vakantie gebruikt om te studeren.”

Zangles

Bij Storm over de Beulaeke leert Bischop zanglerares Barbara Lok kennen. Hij besluit zanglessen bij haar te nemen. „Ik dacht altijd, zangles heb je niet nodig, maar ik heb er toch veel van geleerd, zoals ademhaling en timing.” De Sluziger zanglerares wijst hem er ook op dat hij vaak probeerde om zijn stem mooier te laten klinken. Dat is niet nodig, zijn stem vond ze zo al heel bijzonder. „Ik ken geen man die zo gemakkelijk hoog kan zingen!” zegt ze op haar Facebooksite. Ook het zingen van de Italiaanse teksten van het in het samen gezongen duet ‘E piu ti penso’ kost hem weinig moeite. „Ik ben een fan van Andrea Bocelli, maar die tekst was wel een dingetje, ik weet niet eens waar die over gaat,” zegt hij lachend. De Steenwijkse muzieklerares Jeannette Kostwinder, die het Italiaans van haar Italiaanse moeder leerde, zegt dat hij goed verstaanbaar is. „Een leuk en opbeurend initiatief in deze coronacrisis.”