Klassiek festival Erato moet Meppel gaan betoveren met muziek en woorden

De Japanse pianiste Kaoru Iwamura. Foto: Ebel Zandstra

In het eerste weekend van november vindt het klassieke festival Erato plaats in het centrum van Meppel. Een van de optredende artiesten is de Japanse piano forte pianiste Kaoru Iwamura.

De Japanse pianiste Kaoru Iwamura is winnares van de prestigieuze Britse Muzio Clementi Award. Zij speelt tijdens het Eratofestival in Meppel in de huiskamer van de familie Van Kasteel op Zuideinde 41. De pianiste voert Thin Air van de Grieks-Nederlandse componist Calliope Tsoupaki uit.

Het openingsconcert is op vrijdag 5 november; Miranda van Kralingen zingt dan Van Bach tot Brubeck in de grote zaal van Ogterop. Dat doet zij samen met de bekende pianist Cor Bakker en rijzende ster trompettist Teus Nobel. „Zij gaan lekker improviseren.” De bekende zangeres geeft overigens op zaterdag en zondag masterclasses.

Gedurende het gehele weekend zijn er optredens van (inter)nationale artiesten in de binnenstad van Meppel. „In de Grote Kerk, Schouwburg Ogterop, theater Zael en in de zeven deelnemende huiskamers en balkons aan het Zuideinde verwelkomen wij het publiek graag met poëzie, lezingen en de heerlijkste klassieke, ultramoderne, jazzy en internationale muziek’, vertelt Adriaan Meij.

Subsidie

De organisatie van het festival ligt in handen van Stichting Klassiek Drenthe. In de stichting zitten vijf betrokken bestuurders, onder wie Hayat Ezzeroilli als voorzitter en oud-wethouder Wim Zwaan als penningmeester. Meij is projectleider: „Bij het festival zijn wel twintig kunstenaars en musici betrokken. Er doen zeven subsidiegevers mee, waaronder de gemeente Meppel, de provincie Drenthe, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB-fonds, het Burgerweeshuis in Meppel en het Waarborgfonds in Meppel. Zij hebben ruim 30.000 euro ingezet. De kaartverkoop moet de rest van de kosten dekken.”

Programma voor jong en oud

Adriaan Meij hoopt dat het festival een succes wordt en zowel jong als oud zal aanspreken. „Zo zijn er twee concerten in de Grote Kerk met schitterende a capella liederen door Ensemble Fier en Arabische klassieke muziek met Nai Barghouti (sopraan) en Khalil Khoury, die op de citer speelt.” Andere namen die dit weekend acte de presence geven zijn het duo Nedyalkova/ Lominadze, Maya Fridman, Duo Puur, Justin Westera, Sinje Kiel, VuurWater en Ragazze Quartet. Thea Derks geeft een lezing: Vrouwelijke componisten – een open zenuw.

Er zijn beperkt plaatsen in de huiskamers. Kijk voor kaartjes en tijden op www.zael.nl of www.eratofestival.nl

Nieuws

Meest gelezen