Lenette van Dongen: een lenige geest in een lenig lijf

Lenette van Dongen. ALEK / persfoto

Meppel - Lenette van Dongen was in haar voorlaatste solo-programma ‘Tegenwind’ ontketend, openhartiger en zelfs ondeugender dan ooit tevoren. Ze nam vol zelfspot geen blad voor de mond.

Locatie: Ogterop, Meppel
Aantal bezoekers: 480 (uitverkocht)

Nu ze in de herfst van haar leven is beland - het toneel ligt vol bladeren - gaat ze onverwoestbaar verder in een hilarische en originele overdracht van ideeën en ervaringen. Wat een lenig lijf en een lenige geest. Ze hoeft niets meer als zestiger. Ze doet wat ze wil. Dit, wijzend op haar lijf, is wat ze meeneemt. Ze schaamt zich er niet voor haar zwarte jurk op te trekken en haar vetrolletje te laten zien. Lenette heeft een boodschap, een missie voor de jongere generaties in de zaal.

‘Paradijskleijer’ is een bij vlagen humoristisch en therapeutisch college met kernwoorden neergepend op een flap-over. Begrippen als focus en passie worden geridiculiseerd. Nooit eerder een docent zoveel met een viltstift zien doen.

Dans

Haar programma begint met een aanstekelijke dans die vergezeld gaat van een prachtige lichtshow. Conditioneel is ze ijzersterk. De zaal staat spontaan op en deint mee. Dit herhaalt zich nog twee keer. Ze vertelt haar verhalen en wisselt deze af met fraaie liedjes, oud en nieuw materiaal. Ze zingt een fraaie vertaling van een lied van Lady Gaga. Tot slot, na een epiloog en een oproep om gul te zijn in de liefde, ook voor jezelf, zingt de hele zaal met haar mee op een song van Jason Mraz: ‘I won’t give up’.

Bread & Breakfast

Na twee soloprogramma’s ‘Poedel’ en ‘Tegenwind’ nam ze gas terug en maakte deel uit van de cast in de musical VAMOS met onder anderen Cystine Carreon, Carolina Dijkhuizen en Johnny Kraaij-kamp jr.

Een musical over drie totaal verschillende vrouwen die Nederland hebben verlaten en met een hippiebusje naar Zuid-Spanje afreizen. Daar willen ze een Bread & Breakfast beginnen, een vurige wens die je tegenwoordig wel vaker tegenkomt en waarvoor mensen een mooie carrière onderbreken en een artistieke en intellectuele leegte op de koop toe nemen.

Heerlijk voor Lenette van Dongen om zich te vermaken met andere vrouwen van de cast en niet te hoeven wroeten in haar eigen leven. Ze geniet van de ongecensureerde kleedkamerbiechten die ze uitstekend visualiseert. Sommige wederwaardigheden leiden tot intieme nabootsing. Lenette als comédienne op haar best.

Kracht

Ze is eerlijk en recht door zee. Dat is de kracht van Lenette van Dongen. Ze stelt zich in het theater met haar fundamentele vragen en overpeinzingen openhartig en kwetsbaar op. Altijd durft ze zichzelf en dus haar publiek een spiegel voor te houden. In haar nieuwe programma ‘Paradijskleier’ neemt ze zoals altijd haar publiek in vertrouwen in een persoonlijke, intieme show. Nu ligt de nadruk niet op alledaagse dingen die soms bizar uitpakken, maar op werken aan het geluk van je medemens en je eigen geluk. Dan moet daar wel het een ander voor worden gedaan. Wees gul, spoort ze aan.

‘Paradijskleier’ zit als try-out in de opbouwfase. Een eindoordeel wordt niet gegeven. Lenette van Dongen pakt de draad van ‘Tegenwind’ op en is ouderwets op dreef.

Spiegel

Ze schetst zeker voor vrouwen zeer herkenbare situaties, maar daarmee maakt Lenette nog geen vrouwencabaret. Via haar ervaringen en observaties houdt ze ook mannen een spiegel voor. Ook hier is herkenbaarheid onvermijdelijk en roept op tot nadere zelfanalyse. Steekt ze een middelvinger op?

Het licht in de grote zaal gaat regelmatig aan om haar conversaties met de bezoekers te veraangenamen. Velen zijn spontaan in hun beantwoording. Dat is, zo stelt ze vast, voorwaarde om na het huidige programma eventueel nog een nieuwe te maken. Het is maar eenzaam, zo alleen in de coulissen voor aanvang, terwijl het verwachtingsvolle geroezemoes van de zaal haar bereikt.

Alleen als het contact spontaan is, overweegt ze terug te komen. Het is vooralsnog een spel, maar ook goed voorstelbaar dat ze weer deel wil uitmaken van een musical-cast om herboren als rijpe zestiger terug te keren. Lenette van Dongen is immers nog lang niet uitverteld. Dat bewijst ze tijdens de uitstekende try-out. Een fantastisch programma dat stevig in de steigers staat. Wat valt er nog aan te verbeteren?

Ton Henzen

Nieuws

menu