Leren over hunebedden en er daarna langslopen. Het Oermuseum in Diever houdt meerdere activiteiten

Het verhaal wordt verteld bij het hunebed bij Diever. OERRmuseum

Het Oermuseum in Diever houdt zaterdag 16 oktober twee activiteiten. ’s Morgens om 10.30 uur wordt het ‘Verhaal van het Hunebed’ vertelt. ‘s Middags om 14.00 is een wandeling op de Havelterberg gepland.

“Het verhaal van het Hunebed’ speelt zich 5000 jaar geleden af. Deelnemers gaan terug in de tijd van de hunebedbouwers: van de eerste boeren, hun leven en cultuur, hun huizen en dieren, hun prachtig aardewerk en het landschap toen. Ook krijgen ze antwoord op vragen als: hoe maakten ze een hunebed en waarom eigenlijk?’, vertelt woordvoerder Bart Friso van het Oermuseum.

Hunebed van Diever

Voor koffie en thee wordt gezorgd. Het verhaal wordt verteld bij het hunebed van Diever, Groningerweg (richting Landhotel).

De wandeling ’s middags is gepland op de Havelterberg. Onder leiding van een gids krijgen deelnemers tijdens een wandeling van ongeveer 2 uur uitleg over het ontstaan van het landschap en het leven van de oerbewoners van deze regio. ‘De excursie voert je onder meer over de adembenemend mooie Havelterberg, een aardkundig monument uit de een na laatste ijstijd, langs groepen grafheuvels en prachtige hunebedden. Daarnaast zie je in het gebied nog diverse sporen van de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, hangars en een landingsbaan. Op deze historische plekken ontwikkelen zich bijzondere natuurwaarden’, aldus Friso.

De Oerwandeling op de Havelterberg begint en eindigt bij het informatiecentrum Toegangspoort Holtingerveld. De toegangspoort is te vinden ten noorden van Havelte aan de doorgaande weg (Helomaweg 18, Havelte) richting Wapse-Frederiksoord-Vledder.

Nieuws

menu