Litzberg laat publiek lekker dwalen in Vegafabriek

Litzberg speelde bekend en nieuw materiaal. Flip Vellinga

Kolderveen Een sfeervol ingerichte oude kaashal bood afgelopen zaterdag in Kolderveen een verrassend decor voor een geslaagd optreden van Litzberg. De vierkoppige band had er zichtbaar zin in, na een periode van 6 maanden waarin zij noodgedwongen niet konden optreden.

Litzberg zou deze zomer tijdens diverse festivals optreden. Die optredens werden vanwege corona allemaal gecanceld. De band bracht een set indiepopliedjes die mooi werd opgebouwd. Ingetogen songs als Stories en Never Forget werden opgevolgd door rafelige en stevige gitaarliedjes zoals In My Head , het titelnummer van Litzberg’s debuut. Met een langgerekt en onstuimig gespeeld Hollow Man kreeg de avond een onstuimige finale. Dat was het moment dat het publiek het niet meer uithield in de zwarte stoeltjes en massaal ging staan. Even daarvoor werd er op sommige plekken op gepaste afstand gedanst in de zaal. Het enthousiasme van het publiek werd door de band beloond met een snerpende uitvoering van Try Again .

Nieuwe nummers

Leadzanger Mathijs Peeters bracht samen met zijn band naast nummers van het debuut In_My_Head , dat precies een jaar geleden verschenen was, ook een viertal nieuwe nummers. Net als veel andere artiesten heeft de band in tijden van corona bepaald niet stil gezeten. Een tweede album is in de maak, al is het in deze periode lastig om als band te bepalen wat een goed moment is voor een albumrelease. Na de tweede coronagolf zal er hoe dan ook een golf aan nieuwe muziek verschijnen.

Oude Kaashal

Het concert werd georganiseerd door De Vegafabriek en De Muziekcoöperatie Meppel. Normaliter worden de concerten van De Vegafabriek gehouden in een kleinere fabrieksruimte die omgetoverd wordt tot een intiem poptempeltje, inclusief balustrades en hoog plafond. Met medewerking van stichting BOEi kon uitgeweken worden naar de ter beschikking gestelde Oude Kaashal. Daar is voldoende ruimte om de concerten coronaproof te organiseren.

Met behulp van gedrapeerde zware gordijnen en de op de industriële hal afgestelde muziekinstallatie heeft de Muziekcoöperatie Meppel ervoor gezorgd dat de geluidskwaliteit goed op orde was. „Dit is de mooiste plek waar ik ooit heb gespeeld”, aldus leadzanger Peeters.

Programma

Dit najaar houdt De Vegafabriek in co-productie met De Muziekcoöperatie elk geval nog drie concerten. De concerten van Tangarine (13 november) en VanWyck (23 oktober) zijn uitverkocht. Voor het concert van Tess Wiley en This Beautiful Mess (10 oktober) zijn nog kaarten beschikbaar.

Voor meer informatie: www.devegafabriek.nl/muzikaal-menu .

 

Door: Bort Hartog