Een sfeerimpressie van Open Podium in 2017.

Open Podium keert terug in park Rams Woerthe in Steenwijk. Ditmaal ligt de organisatie in handen van De Meenthe. 'Heb je talent, laat het dan zien!'

Een sfeerimpressie van Open Podium in 2017. Foto: Archief Wilbert Bijzitter

Na een jaartje afwezigheid, komt het Open Podium weer terug in park Rams Woerthe in Steenwijk. Vanaf dit seizoen is De Meenthe de organisator. Het theater neemt daarmee het stokje over van De Steenworp, een vrijwilligersgroep, die 15 jaar lang verantwoordelijk was voor het laagdrempelig evenement waarin nieuw talent en gevestigde namen gratis hun kunsten kunnen laten zien.

Medewerker Monique de Boer coördineert namens de De Meenthe het Open Podium. Ze vertelt dat het evenement net als voorgaande jaren elke eerste zondagmiddag van de maand zal plaatsvinden in het park Rams Woerthe. Wat evenmin verandert is de opzet. „Nieuw talent, maar ook gevestigde namen, die eens wat anders willen proberen, zijn welkom om een optreden van 15 tot 20 minuten te verzorgen”, legt De Boer uit. Ze weet uit het verleden dat veel muziekensembles op het Open Podium afkomen, maar ook allerlei andere kunstvormen zijn welkom. „Goochelen, theater, voordrachten en zelfs jodelen hebben we al gehad. Heb je talent, laat het dan zien, ook als je van buiten de regio komt!”

Begin van je carrière

De Boer wil ook koren en orkesten uitnodigen, die nieuw repertoire willen uitproberen of een open repetitie willen geven. Dat geldt tevens voor leerlingen van muziekscholen en middelbare scholen. „Het Open Podium zou zomaar het begin van je carrière kunnen zijn.” Johan Schoterman heeft het als zanger van De Boodschappers van Het Algemene Nut al helemaal gemaakt. Hij heeft aangegeven dat hij belangstelling heeft om naar het Open Podium te komen. „Ik ben zo blij dat ik weer eens ergens op kan treden”, zegt hij. De Boer hoopt dat ook andere artiesten, die het Open Podium al ontgroeid zijn, zich dit seizoen weer eens melden.

Zes aanmeldingen

De eerste editie stond al voor 4 april gepland, maar kon vanwege de strenge coronaregels niet doorgaan. „Als ik naar het openingsplan van de rijksoverheid kijk, gaat 2 mei ook niet lukken”, merkt De Boer op. Zodra ze groen licht krijgt, plant ze het Open Podium op een andere zondag in mei of schuift ze de eerste editie door naar 6 juni. Daarna is er nog een Open Podium op de eerste zondag van juli, augustus, september en oktober.

Voor de eerste editie van 2021 heeft ze al zes aanmeldingen binnen van mensen, die tussen de 14 en 72 jaar oud zijn. „Daar zitten vier jongeren tussen die vier liedjes kennen, maar nog geen bandnaam hebben bedacht. Ook komt er een meisje dat piano speelt.” Net als de afgelopen drie jaar, zorgt De Meenthe voor een elektrische piano, microfoon, geluidsversterking en horeca. Overige muziekinstrumenten dienen de artiesten zelf mee te nemen.

Tent

Waar het festijn exact in het park gaat plaatsvinden, is nog niet duidelijk. „Het kan natuurlijk in de Muziekkoepel, maar voor beginnende muzikanten is dat niet fijn omdat er dan een grote afstand tot het publiek is”, denkt De Boer hardop. Ze overweegt daarom om op het grasveldje achter de theekoepel een tent op te zetten en bij het hertenkampje de horeca een plek te geven. Mocht deze plek straks nog niet toegestaan zijn, dan kan De Meenthe uitwijken naar ‘t Veerhuys.

Toeschouwers moeten waarschijnlijk nog wel de gratis kaarten reserveren en krijgen een zitplaats toegewezen. De Meenthe hoopt een breder publiek te bereiken, bijvoorbeeld door van tevoren alvast het programma bekend te maken. De Boer realiseert zich dat het weer de meest bepalende factor is. De laagdrempeligheid van het Open Podium wil ze zeker behouden. „Soms is het een beetje rommelig of chaotisch of treden er mensen op, van wie het optreden wat tegenvalt, maar dat is juist de charme van het Open Podium.”

Wie mee wil doen aan het Open Podium, kan een mail sturen naar: info@demeenthe.nl