De Vegafabriek trapt reeks concerten af met Pieter de Graaf. De pianist soleert in muisstille Oude Kaashal in Kolderveen

Pieter de Graaf speelt geconcentreerd. Foto: Wim Sneller/ Rocketboys.

Pianist Pieter de Graaf bracht zaterdag het publiek in een muisstille Oude Kaashal in Kolderveen langzaam in vervoering. De Graaf speelde op de vleugel van fabrieksbewoner, arrangeur en dirigent Rob Horsting. Dit deed hij in de industriële hal van waaruit voorheen de trolleys met kaas de vrachtwagens in gereden werden.

De pianist die met zijn EP Vortex recent een Edison won, speelde improvisaties die afgewisseld werden met composities van zijn soloalbums met titels als Dew Drops , Hide and Seek en Thank You .

Muisstil was het overigens niet helemaal in de Oude Kaashal. Kort nadat organisator Bort Hartog in zijn introductie een verwijzing maakte naar Dikken Kat, het mythisch beestje uit het verleden van Kolderveen, miauwde een jong katje zachtjes door de pianotonen van Pieter de Graaf heen. Ook nadat het beestje naar buiten was gesneld, bleef er bijgeluid hoorbaar. Het bleek het zacht gemurmel van Pieter de Graaf zelf. Zijn eigen geneurie was tekenend voor de intensiteit waarmee Pieter de Graaf zijn muziek bracht. Na een burn-out legde De Graaf zichzelf als levenstaak op om alleen nog muziek te laten horen die hij echt ook zelf wil spelen.

Geluidslandschap

Pieter de Graaf ‘schetste’ met zijn programma, dat uit twee delen bestond, een afwisselend ‘geluidslandschap’, zo laat Bort Hartog weten. „Hij wisselde meer lyrische pianostukken af met minimalistische neo-classicale composities waar zowel zijn klasse als kwetsbaarheid vanaf droop. Zijn optreden was een afspiegeling van zijn muzikale en echte leven, dat hoge toppen en diepe dalen kende.” Na een uitbundige en jachtige periode met The Kyteman Orchestra en Wouter Hamel, liet het lichaam van De Graaf hem in de steek. RSI-klachten zorgden ervoor dat hij nauwelijks nog een tandenborstel kon optillen. Laat staan pianospelen.

De Vegafabriek

Het concert van Pieter de Graaf maakt onderdeel uit van een reeks concerten die Bort en Janneke van De Vegafabriek organiseren in de Oude Kaashal van de Voormalige Zuivelfabriek in Kolderveen. Op 3 oktober speelt Tangarine samen met de Meppeler S. Lois. Singer-songwriter VanWyck treedt op 30 oktober in de fabriek op.

Nieuws

menu