Slotweek Tolhekke kletsnat uitgeluid. Erwin Java en Sean Webster sluiten af met heerlijke avond electric guitarblues

In de allerlaatste set van 15 mooie acts bij het Openluchttheater Tolhekke gingen de sluizen open en werden bakken water over de toeschouwers uitgestort. Hoewel zij kletsnat afdropen blijft een uitermate positief gevoel hangen over een van de leukste en succesvolste theater-initiatieven in de regio ooit.

Ancora spetterde op het podium.

Ancora spetterde op het podium. Foto: Martijn Bijzitter

Het was even een kleine teleurstelling toen het bericht kwam dat zanger Rolf Sanchez ook zijn uitgestelde concert afgelopen woensdag niet kon spelen, maar de maand juli 2021 gaat in Steenwijk en omgeving de boeken in als een van de allerleukste op cultuurgebied ooit. In het seizoen dat De Meenthe zijn 50-jarig jubileum viert komt het theater met een spectaculaire opmaat die in de Nederlandse cultuurwereld absoluut niet onopgemerkt is gebleven. Tegen waarschuwende signalen over coronamaatregelen in bleven de medewerkers volharden en geloven in het bedachte concept en ze hebben gelijk gekregen. Waar juni en juli vaak slappe tijden zijn voor theaters en artiesten zou het, als het voorbeeld van Openluchttheater Tolhekke vaker opgevolgd zal worden, in de toekomst best eens een interessante periode voor alle betrokken partijen kunnen worden.

Harold Kooij en Ronald Knol

Harold Kooij, de bekende pianist uit Zuidveen en buurman van De Meenthe-directeur Han Evers, hielp mee met het opbouwen van de arena in zwembad Tolhekke. Dit inspireerde hem tot de vraag aan Evers of hij het podium een avond tot zijn beschikking kon krijgen om een zomeravondzangdienst te kunnen houden. „Tuig maar op”, had Han gezegd en zo verzamelden zich ruim honderd kerkelijke bezoekers om aan de hand van de pianoklanken van Harold Kooij en de digitale orgelklanken van Ronald Knol een keus te maken uit meer dan dertig geestelijke liederen uit een boekje dat bij binnenkomst was uitgereikt. Afgewisseld door een aantal instrumentale intermezzo’s mochten de bezoekers steeds drie getallen van bijbehorende liederen roepen als een soort christelijke bingo. Deze nummers werden dan begeleid door het duo. Het werd door de instrumentalisten en de vocalisten in het publiek met name als een zegen ervaren dat er eindelijke weer, in redelijke getale, samen gezongen kon worden.

Ancora

Met de programma Wind in de Zeilen en een zevenkoppige begeleidingsband pakte het trio Ancora stevig uit in Basse. Patrick, Harm en Bree hadden er duidelijk veel zin in om eindelijk weer eens voor publiek te spelen en ze lieten zich allesbehalve onbetuigd. Het was een warm weerzien met fans uit het hele land en ook zij lieten zien en horen dat ze hun helden hadden gemist. Vanaf de eerste seconde werd er meegedeind, meegeklapt en vooral meegezongen.

De show van Ancora was dan ook tot in de puntjes verzorgd. Waar je binnen het Nederlandstalige meezinggenre nogal eens artiesten even een paar nummers met orkestband ziet zingen is dat bij Ancora allesbehalve het geval. Een geweldige begeleidingsband laat de zang van het fronttrio maximaal tot zijn recht komen. De niet aflatende enthousiaste presentatie zorgt voor maximale betrokkenheid met de groep en de prachtige, geprojecteerde clips maken het helemaal tot een klasse-optreden. Zoveel inzet en kwaliteit verdient inderdaad een grote, trouwe schare fans.

Erwin Java Travel Party ft Sean Webster

In eerste instantie stond zangeres Maan geprogrammeerd voor de afsluitende Tolhekke avond. Maar toen dat geen doorgang kon vinden werd op het laatste moment nog de bekende bluesgitarist Erwin Java gecontracteerd. Java speelt met zijn Travel Party met uiteenlopende gasten en het was dan ook logisch dat hij in Basse de uit Giethoorn afkomstige blueszanger Sean Webster meenam. Het werden twee sets vol lekkere guitarblues songs, afgewisseld met de nodige solo’s. Webster heeft een heerlijke volle, rauwe strot om de muziek de juiste ‘ballen’ te geven. Solerend op gitaar bleef hij wat hangen in een soort standaard, zij het vol overgave gespeeld.

Het fijnere solowerk kwam van Blizzards gitarist Erwin Java, die verrassende noten vindt in hoekjes waar anderen zelden komen. Jammer van de eerder genoemde stortbuien die de bedoelde climax een andere draai gaven, maar de ruim toegestroomde bluesliefhebbers lieten zich niet snel uit het veld slaan en hebben een heerlijke avond electric guitarblues beleefd.