Suzan en Freek veroveren volle zonneweide in Openluchttheater Tolhekke. Waylon heeft moeite met hooggespannen verwachtingen

Week drie van het Openluchttheater Tolhekke in Basse was er een met twee gezichten.

Waylon was zaterdag de hoofdact.

Waylon was zaterdag de hoofdact. Foto: Wilbert Bijzitter

De eerste twee voorstellingen vonden plaats onder een zwaar wolkendek dat ook met regelmaat haar druppels loosde en de tweede twee waren zonovergoten en lekker zomeravond-loom. Het brede aanbod was wederom te prijzen, maar niet iedereen kon voldoen aan de hooggespannen verwachtingen.

De 3JS

Vanwege ziekte van 3JS-zanger Jan Dulles vond afgelopen dinsdag het uitgestelde concert van de groep plaats. De Volendammers Jan, Jaap en Robin waren met twee extra muzikanten naar Basse gekomen om er een intiem concert van te maken. Meteen na het eerste nummer kwam een jong meisje een brief bezorgen op het podium. Een blauwe envelop met Love, Love, Love er op en een tekst met daarin de mededeling dat ze ongelooflijk veel zin had in dit optreden. Ondertekend met Lisa.

Evenals alle andere 3JS-fans kon Lisa haar lol op, want er werd op semi-akoestische wijze een breed overzicht gespeeld van het 3JS oeuvre. Dulles liet horen dat hij tot de betere zangers van Nederland muziekland behoort, onder anderen bij het zingen van het Robert Long nummer Flink Zijn . Het moet voor de groep een bijzonder aangezicht zijn geweest toen halverwege een nummer het grootste deel van de toeschouwers plotseling zeer gehaast de uitgedeelde gele poncho’s aantrok vanwege de regen. Naarmate het concert vorderde kreeg de groep er meer zin in en werden de barkrukken achteruitgeschoven om iets meer leven in de, tot dan toe enigszins statische, brouwerij te brengen.

Indrukwekkend was het nummer Vreemde Leegte dat zanger Jan Dulles schreef vlak nadat zijn dochtertje overleed. Naast de regendruppels vielen in het publiek ook de nodige tranen. Na de toegift, gevuld met Ierse deuntjes, kon iedereen toch weer warm van binnen en van buiten naar huis.

Helligen Hendrik

De boze Tukker Helligen Hendrik was met zijn muzikale kompaan Schoffel Gertje in zwembad Tolhekke neergestreken om het publiek eens stevig mede te delen waar hij allemaal een hekel aan heeft. En dat is bijna alles. Hoewel, hij zag ook wel voordelen in de coronamaatregelen, want zijn schoonmoeder moest lange tijd in quarantaine.

In plat Twents, uitstekend te verstaan in de regio Steenwijk, fulmineert Hendrik er lustig op los. De ene helft van de wereld deugt niet en de andere helft is irritant. De ongenuanceerde scheldpartijen waren goed voor regelmatige lachsalvo’s. Ook voor Egon en Cindy Boerema uit Tuk. Egon: „Ik had Hendrik weleens gezien op RTV Oost en er worden wel eens filmpjes rondgestuurd in onze appgroep, dus het leek me wel leuk om hem eens in het echt te bekijken.” Cindy: „Ik zwem regelmatig in Tolhekke, dus was al nieuwgierig geworden bij het zien van zo’n immens podium. Dit leek me wel een leuke voorstelling om het podium eens van een andere kant te bekijken.” Ondertussen mopperde Helligen Hendrik lustig verder.

Waylon

Een uitverkocht concert van de zanger Waylon en band zegt iets over de populariteit van de man. Wellicht heeft een indrukwekkend concert van hem in het laatste seizoen van De Meenthe veel mensen getriggerd om hem nog eens te gaan bekijken. Dat schept hoge verwachtingen die zaterdag, in tegenstelling tot het theaterconcert, niet waargemaakt konden worden. Zonder discussie beschikt de charismatischer zanger over een geweldige stem. Ooit afficheerde hij zich als soulzanger maar zijn ware liefde ligt bij country en country rock. Met name dat laatste genre was zaterdag veel en luid te horen in Basse. Echter, het duurde lang voordat de muziek over sloeg op de meer dan 500 aanwezigen.

Waylon en zijn muzikanten leken slecht in staat de aandacht voor zich op te eisen. Gedurende het hele concert bleven mensen kletsen met elkaar en appjes bekijken en uitwisselen. Er werd dan ook een zwaar beroep gedaan op de zittende luisteraar omdat er visueel weinig gebeurde en er het grootste deel van het concert een muur van gitaren gebouwd werd waar je als luisteraar moeilijk doorheen kon luisteren. Waylon nam toeschouwers niet mee in de aankondigingen en deed met enige regelmaat gekscherend een beroep op een rijtje trouwe fans vooraan om hem te helpen als hij zijn tekst niet meer zou weten. Meligheid kreeg de overhand toen hij half proberend met korte uitvoeringen van Blue Bayou en Take me Home , Country Roads begon. Gelukkig werden de meubelen gered met zijn Songfestival aandeel, het lekkere nummer Outlaw in ‘Em .

Suzan en Freek

Veel meisjes, tienermeisjes en mamma’s, zondagavond bij het populaire duo Suzan en Freek. Omdat het vakantie is mochten ook de allerjongsten mee naar hun eerste liveconcert. De meer dan 500 toeschouwers hadden zich goed voorbereid, want zo nu en dan leek het op een concert van een zangduo met een dames-achtergrondkoor van honderden vocalisten. Het werd een lief en sympathiek concert van de twee die qua populariteit en media-aandacht in twee jaar tijd van 0 naar 100 gingen in 10 seconden. De ontwapenende presentatie en de bezoekjes aan de tribune met de nodige boks-begroetingen van Suzan lieten de fans gewillig en vol overgave participeren. Als aan de mannen gevraagd wordt om even mee te zingen zonder de dames, blijft het opvallend stil.

Na het ‘zogenaamde’ laatste nummer riepen de aanwezigen Suzan en Freek nog terug, want de grote hit Als Het Avond Is was nog niet gespeeld. Toen aan dat dwingende verzoek gehoor werd gegeven was de avond allang door Suzan en Freek gewonnen. Het programmeren van ’s lands meest populaire zangduo bleek een schot in de roos en de meisjes, en wellicht ook veel moeders, mochten vanochtend nog na-dromend uitslapen en daarna de volgeschoten mobieltjes bekijken en beluisteren.

Deze week sluit Openluchttheater Tolhekke de prachtige reeks af met geestelijke liederen van Harold Kooij en Ronald Knol, het verplaatste concert van de exotische Rolf Sanchez, zeemansliederen van Ancora en blues van Erwin Java en Sean Webster.