Willem van Spronsen laat de mooiste plekjes van Diever zien. Oud-raadslid exposeert tijdens Kunstwandeling door Diever op 11 en 12 september

Willem van Spronsen.

Willem van Spronsen. Foto: Aangeleverde foto

Stichting Talentvol Diever organiseert komende zaterdag en zondag de zesde editie van de Kunstwandeling. Willem van Spronsen (76), die een atelier in Wittelte heeft, is één van de ruim dertig deelnemende kunstenaars.

De laatste leerling van Marten Toonder toont met zijn werk in de museumboerderij aan de Hoofdstraat 34 de mooiste plekjes van Diever. Speciaal voor de Kunstwandeling heeft Willem tientallen kunstwerken geselecteerd. „Ik hang twintig schilderijen op, leg een map met veertig tekeningen neer en stal tien iconen op een tafel uit”, vertelt hij aan de telefoon. De kunstenaar belt vanuit Eemnes, waar hij samen met zijn vrouw Cécile - ook kunstenaar - woont. In zijn atelier aan de Sprakelingen in Wittelte is Willem ook vaak te vinden. Hier maakte hij de kunstwerken voor de expositie in de museumboerderij.

Als thema heeft hij de mooiste plekjes van Diever gekozen. De volgens hem sprookjesachtige kerk in Diever mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Hij legde dit godshuis vast op vier iconen, die samen met de molen een vierluik vormen. „Een paar details, zoals de haan en de spiegeling van een kerkraam, schilderde ik met bladgoud”, vertelt hij.

Tempera

Vijf andere schilderijen van de kerk, die de kunstenaar ‘de kleinste kathedraal van Drenthe’ noemt, schilderde hij met tempera. „Dit is een eigengemaakt mengsel van kleurpigmenten en eigeel, die de Egyptenaren als mummieportretten vijfduizend jaar geleden al gebruikten, dus eeuwenlang houdbaar. Het is een voorloper van olieverf”, legt hij uit.

Verder zijn in de museumboerderij zaterdag en zondag tekeningen en schilderijen van het oude Drentse landschap te zien, zoals het Brandeveen bij Uffelte. Ook enkele acrylschilderijen van stillevens en portretten van zijn hand zijn hier tentoongesteld, net als bijzondere plekken in de gemeente Westerveld.

Dit jaar is al de derde keer dat Stichting Talentvol Diever Willem heeft gevraagd om deel te nemen aan de expositie tijdens de Kunstwandeling. In 2019 en 2020 moest de kunstenaar verstek laten gaan omdat hij toen op Malta verbleef. Daar had hij twee keer een solotentoonstelling die door de Nederlandse ambassadeur werd geopend met de titel: Malta Seen Trough Dutch Eyes. Een pentekening van de molen van Diever hangt nu in de Nederlandse Ambassade in Malta. De kunstenaar exposeerde verder in het Gemeente Museum Den Haag en de Hermitage in Amsterdam.

Mooie herinneringen heeft hij ook aan de opdracht die de Universiteit van Wageningen aan hem verstrekte. „Ik mocht dertig pentekeningen maken van unieke plekken in Nederland voor de leden van de Raad van Toezicht van het onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat.” Schrijfster Marga Kool was een van hen. Zij koos voor een pentekening van een vennetje bij Hoogeveen.

Marten Toonder

Willem schrijft trouwens ook. Zo namen Hollands Maandblad en Tirade verhalen van hem op over Marten Toonder. Deze schrijver en tekenaar was zijn tekenleraar in de periode dat hij directeur was van het Rosa Spier Huis in Laren. „Ik was zijn allerlaatste leerling, voordat hij in 2005 overleed.” Toonder adviseerde hem ‘lekker te kliederen’ en ‘meer te suggereren’. Dat heeft Willem zich ter harte genomen. „Ik laat kijkers graag iets ontdekken in mijn werk.” Ook wil hij aan toeschouwers ontroering, verstilling en soms humor of de eenvoud der dingen overbrengen. „Een goed schilderij maakt me blij” Het is zijn ambitie die blijdschap ook over te dragen op anderen. De kunstenaar maakt ook stillevens en portretten en tekent in opdracht.

Wittelte

Willem van Spronsen is geboren in Den Haag. In de jaren ’70 en ’80 woonde hij in Wittelte. In die periode was de klinisch psycholoog directeur van Woonservicecentrum De Weyert in Dwingeloo. Daarnaast was hij 13 jaar raadslid en fractievoorzitter van de PvdA van de toenmalige gemeente Diever.

Kunstopleidingen volgde hij in 1963 aan de Koninklijke Academie in Den Haag en in 2005 aan de Gooise Academie. De kunstenaar wil graag dat zijn werk in de gemeente behouden blijft. „Inwoners en organisaties uit Westerveld krijgen tijdens de twee tentoonstellingsdagen veertig procent korting als ze een kunstwerk van mij kopen”, biedt hij daarom aan.

In de museumboerderij aan de Hoofdstraat 34 is ook werk te zien van Marc de Jong en Levien Drost. Verder exposeren 29 andere kunstenaars op 18 andere locaties langs de vijf kilometer lange Kunstwandeling. Wandelroutekaarten zijn verkrijgbaar bij de TIP en de Coop in Diever.

Meer informatie: www.kunstwandelingdiever.nl en https://willemvanspronsen.carbonmade.com/