Aangeboden door: slotenspeciaalzaak.nl

5x tips tegen motordiefstal

Foto: slotenspeciaalzaak

In 2020 zagen we, ten opzichte van het voorgaande jaar, een stijging van 1,6% in het aantal motordiefstallen, ondanks Corona. Als de wereld er dus normaal uit had gezien, was dit getal waarschijnlijk nog hoger geweest. Het is misschien dus tóch wel slim om je even te verdiepen in wat je kunt doen om diefstal van jouw motorfiets te voorkomen. Wij geven je alvast 5 tips!

Tip 1: Slot

Investeer in 2 goede sloten, dat wil zeggen: sloten voorzien van minimaal ART-4 keurmerk. Waarschijnlijk is dit ook een vereiste in je polisvoorwaarden van je verzekering. Het beste is om twee verschillende sloten te gebruiken. Dit kost een eventuele dief namelijk enorm veel tijd en maakt het stelen van je motor een stuk onaantrekkelijker. Laat de sloten niet op de grond hangen, want dan maak je het een dief mogelijk de grond te gebruiken als weerstand voor een betonschaar of zware steen. De merken AXA, Abus, Vinz, SXP, Luma, Vector en Oxford staan bekend als slotenmerken met een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding.

Tip 2: Alarm

Laat een antidiefstal alarm installeren op je motor of koop een slot met alarm en plak een sticker op je tank waarop staat dat je motor is voorzien van een alarm. Zo kan een dief al op voorhand zien dat er een hard en opvallend geluid zal afgaan als hij de sloten onklaar probeert te maken, iets wat hij liever niet heeft! Goede sloten met alarm zijn bijvoorbeeld Vinz schijfrem- of kettingslot voor de motor en Vector Minimax schijfremslot, allemaal met ART-4 keurmerk.

Tip 3: Afdekhoes

Een afdekhoes beschermt uiteraard tegen weer en wind, maar ook tegen het oog van de ‘geïnteresseerde kijker’. Kies een afdekhoes die je op slot kunt zetten en je hebt nóg een extra barrière gecreëerd voor iemand die denkt jouw motor mee te kunnen nemen.

Tip 4: Plaats om te parkeren

De beste keuze om je tweewieler te parkeren is een bewaakte parkeergarage en thuis een schuur of garage die je kunt afsluiten. Heb je dat nou niet voor handen, kies dan een plek die:

  • goed in het zich ligt voor jouzelf, en anders voor het publiek
  • goed verlicht is
  • gelegenheid biedt om het slot vast te maken aan een onverplaatsbaar object, zoals een muurbeugel of lantaarnpaal. Een muurbeugel kun je thuis ook (laten) installeren. Kies dan eveneens voor een exemplaar met ART-4 keurmerk, zoals van Vinz of AXA.

Tip 5: Denk om je sleutels

Stel, je hebt een mooi/duur model motor. Iemand ziet dat en volgt jouw doen en laten om te ontdekken waar hij bij jou in de buurt kan komen. Op een goed moment gaat hij ongemerkt jouw werkplek of je huis binnen en pakt je sleutelbos die je achteloos op tafel hebt gelegd of in je jaszak hebt laten zitten. Weg motor! Zo simpel kan het echt zijn! Let dus goed op waar je de sleutels van je motor bewaart en zoek een plek waar ze veilig zijn. Denk aan een sleutelkluis of afsluitbaar bureau of kast of, nog beter, hou ze gewoon bij je.

Nieuws

menu