Bijna ieder speculaasje bevat de specerijenmelange van Royal Polak Spices uit Steenwijk

In de rubriek ‘Made in...’ laten we zien wat bedrijven in onze regio maken en vertellen we het verhaal achter die producten en ondernemingen.

Malin Morin en Hielke van Dijken, omringd door kaneel. In hun handen flinke stukken bast, het ruwe product

Malin Morin en Hielke van Dijken, omringd door kaneel. In hun handen flinke stukken bast, het ruwe product Foto: Martijn Bijzitter

„Het is een klein bedrijf, dat groot is in kaneel”, zegt Hielke van Dijken, algemeen directeur van specerijenhuis Royal Polak Spices in Steenwijk. Een rondje door het enorme magazijn laat zien dat het bedrijf zichzelf niet voor niets ‘the cinnamon company’, het kaneelbedrijf, noemt. Er werken 35 mensen in het pand aan Broekslagen, waarvan de helft verantwoordelijk is voor de productie. Het proces van malen en mengen met andere specerijen is bijna volledig geautomatiseerd.

Beroemd onder ambachtelijke en industriële banketbakkerijen zijn de speculaasmelanges van Royal Polak Spices. „Bijna ieder speculaasje en iedere pepernoot die je eet, bevat onze specerijenmelange”, zegt commercieel directeur Malin Morin. „We leveren aan alle grote namen in deze branche. Dat geldt ook voor ontbijtkoek en veel andere koekjes. Iedere banketbakkerij wil zijn eigen melange, maar ze worden allemaal hier gemengd. In onze proefkeuken werken we aan productontwikkeling, vaak samen met klanten.”

Indrukwekkende leeftijd

De toevoeging Royal heeft het specerijenhuis te danken aan de indrukwekkende leeftijd. Polak Spices werd in 1854 opgericht door Izak Salomon Polak. Van Dijken: „Na drie generaties Polak was er in de jaren zestig van de vorige eeuw geen opvolger binnen de familie. De heer Draaisma, verantwoordelijk voor de financiën, nam het bedrijf toen over. In 1993 volgde Jac Sars hem op en in oktober 2020 is Royal Polak Spices verkocht aan de Barentz Groep, een internationaal opererende distributeur van ingrediënten voor voeding, farmaceutica, persoonlijke verzorging en diervoeding. Dat biedt ons de mogelijkheid om markten buiten Europa te veroveren. Amerika is de grootste afzetmarkt van kaneel. Daar is voor ons dus nog groei te behalen.”

De meeste mensen weten dat het poeder dat je in de supermarkt koopt de gemalen variant is van kaneelstokjes. Er zijn echter talloze soorten kaneel. Een kaneelstok is de opgekrulde bast van een kaneelboom of -struik. De kaneel van bomen wordt cassiakaneel genoemd en is afkomstig uit Sumatra, Indonesië. De bast van kaneelstruiken levert zevlanicum- of ceylonkaneel. Dit wordt geoogst in Sri Lanka of Madagaskar. Cassiabomen groeien wild in het oerwoud. De bast wordt geoogst en op de opengevallen plek in het bos wordt een nieuwe stek geplant. Deze kan na ongeveer tien jaar weer geoogst worden.

„De smaak en geur komen vrij tijdens het malen, waardoor kaneel in zijn oorspronkelijke vorm goed bewaard kan worden. Dankzij onze voorraad kunnen we altijd een constant product leveren.”

In het magazijn van Royal Polak Spices ligt kaneel in verschillende vormen: van flinke stukken bast tot snippers en poeder. Het ruikt hier altijd naar kerst”, zegt Malin Morin. „Als we produceren en de wind staat gunstig, kan Steenwijk daar van meegenieten.”