DIY: hoe maak je eigen tuinmeubels?

-

-

De tuin is een belangrijke plek voor veel mensen, een oase van groen en rust in de stad. Het is een plaats waar men graag verblijft en tijd doorbrengt, of het nu alleen of met vrienden en familie is. Een manier om de tuin nog meer te personaliseren is door zelf de tuinmeubels te maken. Hiermee kun je de uitstraling van de tuin aanpassen en de sfeer verbeteren. In dit blog bespreken we uitgebreid het proces van het maken van tuinmeubels.

We gaan in op de aspecten waar je op moet letten, bijvoorbeeld bij het kiezen van het juiste hout, en geven we verschillende voorbeelden van tuinmeubels die je zelf kunt maken, zoals een tuintafel en bijpassende stoelen, een loungeset, een houten bank of zelfs een overkapping. Daarnaast bespreken we ook het onderhoud van de meubels, hoe je ze in goede staat kunt houden en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan.

Kies het juiste houttype

Bij het maken van tuinmeubels is het belangrijk om goed op te letten welk type hout je kiest. Hardhout of geïmpregneerd hout, zoals lariks, douglas of cederhout, is het best geschikt om tegen weersinvloeden te kunnen. Hout dat niet aan deze voorwaarden voldoet, zoals niet-geïmpregneerd hout, is niet bestand tegen regen en vocht en daarom niet geschikt voor tuinmeubels.

Om niet alleen je tuinmeubels, maar ook de natuur en de lokale bevolking te beschermen, is het verstandig om te kiezen voor hout met het FSC keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het hout volgens strenge regels gekapt is en zorgt voor duurzaamheid en verantwoord beheer van bossen.

Naast hardhout of geïmpregneerd hout, zijn er ook andere materialen beschikbaar die je kunt gebruiken voor je tuinmeubels, zoals steigerhout, pallets of schuttingplanken. Het is aan jou om te kiezen welk type hout of materiaal het beste past bij jouw wensen en eisen.

Voorbeelden van houten tuinmeubels

Er zijn diverse voorbeelden van tuinmeubels die je zelf kunt maken. Hierdoor kun je niet alleen besparen op kosten, maar ook een unieke touch aan je tuin toevoegen. Een van de meest populaire voorbeelden van zelfgemaakte tuinmeubels is een tuintafel met bijpassende stoelen. Deze meubels kunnen gemakkelijk worden gemaakt van hout, wat niet alleen stevig en duurzaam is, maar ook een natuurlijke uitstraling geeft aan je tuin.

Je kunt kiezen voor een eenvoudig en minimalistisch ontwerp, of juist voor een meer opvallende en uitgebreide stijl. Een andere populaire optie is het maken van een loungeset. Dit is een comfortabele en uitnodigende plek om te ontspannen en te genieten van de zon. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende materialen, waaronder hout, rotan of zelfs staal, afhankelijk van je persoonlijke smaak en budget.

Een houten bank is ook een goede optie voor wie zijn tuinmeubels zelf wil maken. Hout is niet alleen stevig en duurzaam, maar heeft ook een natuurlijke uitstraling. Je kunt een eenvoudige houten bank maken, of juist een opvallende versie die perfect aansluit bij de rest van je tuinmeubels.

Tot slot kun je ook overwegen om een overkapping te maken. Hiermee bescherm je jezelf en je meubels tegen weersinvloeden, zodat je langer kunt genieten van je tuin. Een overkapping kan gemakkelijk worden gemaakt van hout, rotan of zelfs staal, afhankelijk van je persoonlijke smaak en budget.

O nderhouden van houten tuinmeubels

Om ervoor te zorgen dat je tuinmeubels zo lang mogelijk mooi en in goede staat blijven, is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Dit houdt in dat je de meubels niet alleen regelmatig schoon moet maken, maar ook af en toe moet behandelen met een houtbehandeling om het hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmel en rotting.

Een effectieve manier om het hout te behandelen is door het te coaten met Sigma S2U Allure Gloss , een hoogglanzende lakverf. Deze lakverf beschermt het hout tegen zon, regen, wind en andere weersinvloeden, waardoor het hout langer meegaat en zijn natuurlijke uitstraling behoudt. Daarnaast voegt het product ook nog wat toe aan de esthetische waarde van de meubels.

Slot

In dit blog hebben we besproken waar je op moet letten bij het maken van tuinmeubels en hoe je ervoor zorgt dat ze zo lang mogelijk meegaan. Het is belangrijk om te kiezen voor hardhout of geïmpregneerd hout en te opteren voor hout met het FSC keurmerk. Om te zorgen dat je meubels in topconditie blijven, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Dit houdt in dat je ze regelmatig moet schoonmaken en af en toe behandelen met een product als Sigma S2U Allure Gloss. Door deze stappen te volgen, kun je genieten van mooie en duurzame tuinmeubels die jarenlang meegaan.