Aangeboden door: pricewise

De inboedelverzekering: hoe zat dat ook alweer?

Foto: pexels

Wanneer je een nieuwe woning wilt betrekken, is het belangrijk om alles zo goed mogelijk te regelen. Je hebt een verzekering nodig voor jouw huis, zodat je bij brand of inbraak verzekerd bent voor de schade aan de woning, zoals inbraakschade of een keuken die helemaal kapot is.

Maar je kunt je ook verzekeren voor alles wat in de woning staat. Daarvoor is de inboedelverzekering .

Verschil opstal- en inboedelverzekering

Niks is vervelender dan schade niet uit de verzekering kunnen halen omdat je per ongeluk niet verzekerd was. Het is daarom altijd belangrijk om een opstalverzekering én een inboedelverzekering te nemen. Met een inboedelverzekering ben je standaard verzekerd voor schade door brand, wateroverlast en inbraak, maar ook door blikseminslag, ontploffing, storm en schroei- en smeltschade. Standaard is schade door eigen schuld niet meegenomen in deze verzekering, daarvoor kun je je extra laten verzekeren. Als het scherm van je telefoon barst doordat je hem hebt laten vallen, is dit dus niet verzekerd.

Het beste kies je ervoor om de verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten. Hierdoor voorkom je dat je dubbel schade claimt, of dat je niet verzekerd bent. Daarnaast is het gemakkelijker wanneer je een claim indient, vooral in het geval van brand waarbij je beide verzekeringen dient aan te spreken. Je hebt dan geen gedoe over wie welke schade vergoedt.

Niet aard- en nagelvast

Alles wat niet aard- en nagelvast is, is verzekerd met de inboedelverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld sieraden, maar ook stoelen, gordijnen, de televisie en een keukenmachine. Bij een inboedelverzekering denk je waarschijnlijk al snel aan alles in het huis, maar ook tuinmeubilair, wasgoed aan de lijn en de heggenschaar vallen daaronder. Er zijn ook verzekeraars die schade aan jouw huisdieren verzekeren. Kosten van de dierenarts bijvoorbeeld kun je dan laten vergoeden. Je kunt jouw huisdieren ook extra verzekeren met een huisdierverzekering.

Woonverzekering en huren

De opstal- en inboedelverzekering worden meestal de woonverzekeringen genoemd. Soms is dit zelfs in combinatie met de aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer je een huurhuis hebt, is de verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Dit betreft alle schade aan het huis en jij bent dan niet de eigenaar van het huis. Van de meubels, verlichting en potten en pannen ben jij wel de eigenaar, een inboedelverzekering is dus wel nodig als je huurt. Let wel: een inboedelverzekering is niet verplicht, maar het is wel erg handig.

Nieuwwaarde en dagwaarde

Afhankelijk van welke verzekeraar je hebt, is de waarde die je vergoed krijgt de nieuwwaarde of dagwaarde. De nieuwwaarde is de waarde op het moment van aanschaf. De dagwaarde is de waarde op het moment waarop de schade is ontstaan. Naarmate het product ouder wordt, krijg je minder terug op je schadeclaim.

Overstappen

Verzekeringen kun je online gemakkelijk vergelijken. Soms loont het ook om tussendoor over te stappen naar een andere verzekeraar. Je hebt dan wel een maand opzegtermijn. Wil je binnen een jaar overstappen? Dan moet je wachten totdat het jaar voorbij is. Vergeet niet twee maanden van tevoren je verzekering stop te zetten.

Nieuws

Meest gelezen