Aangeboden door: directlampen.nl

De meest eenvoudige manier om te besparen op energie

Foto: pixabay

Misschien heb je er inmiddels wel genoeg van om te lezen over energiebesparing, die eenvoudig lijkt, maar in de praktijk toch tegenvalt. Het kan echter nog steeds: besparen zonder er echt veel moeite voor te doen. In 2012 is de productie van gloeilampen gestopt, een paar jaar later volgden halogeen en spotjes.

De reden hiervoor was erg simpel, omdat er een veel beter alternatief was in de vorm van led lampen . Toch zijn er in een gemiddeld Nederlands huishouden nog steeds ongeveer 10 oude lampen in gebruik. Dat is uiteraard niet verboden en nog steeds is het ook mogelijk om oude types lampen te kopen. Veel winkels hebben nog flinke voorraden. Maar waarom zou jij deze nog kopen?

Meteen beginnen met besparen

Een van de trends voor verlichting in 2021 zijn natuurlijke producten. Als je een rotan lamp koopt voor de woonkamer is het bijna vanzelfsprekend daar ook een led lamp in te gebruiken. Maar waarom dan nog een gloeilamp aan het plafond op zolder, in de kasten en andere ruimtes waar je niet veel bent? Het antwoord is wellicht gemak, omdat deze gloeilampen minder worden gebruikt en het daardoor langer duurt voordat ze stuk gaan. Maar ook voor deze lampen geldt dat je meteen kan beginnen met besparen door ze te vervangen door een led lamp. Indien dat gemiddeld huishouden alle gloei- en halogeenlampen zou vervangen kan daarmee een besparing van € 45 per jaar worden bereikt.

Indien je het niet de moeite vindt om het voor het geld te doen, denk dan eens aan het milieu. Een led lamp bespaart vanaf dag 1 dat je die gebruikt ongeveer 80% energie in vergelijking met een gloeilamp. Daarbij gaat een led lamp gemiddeld 9 keer zo lang mee als een gloeilamp. De besparing aan steeds kostbaarder wordende grondstoffen is door gebruik van led derhalve aanzienlijk. En om nog even terug te komen op geld: de financieel experts hebben uitgerekend dat een led lamp gedurende de levensduur ongeveer € 60 bespaart ten opzichte van de 9 gloeilampen die je anders moet kopen. Ben jij inmiddels al overtuigd?

Waar je aan moet denken als je led lampen koopt

De moderne led lamp is zo door ontwikkeld dat je deze vrijwel overal in huis kan gebruiken in plaats van bestaande lampen. Ook voor de TL zijn er vervangers met led technologie en daarvoor kan je de bestaande armatuur gebruiken. Ook hier is de besparing aanzienlijk en krijg je licht dat minder vermoeiend is voor de ogen. De lichtsterkte bij led lampen wordt vermeld in lumen. Dat is even wennen, omdat op oudere lampen dit meestal in watt stond aangegeven.

Op de verpakking van vrijwel alle led lampen staat echter ook voor welke lamp deze de vervanger is qua wattage. De formaten schroefdraad bij een led lamp zijn niet anders dan bij een ouder type lamp. Het enige waar je echt op moet letten is dat een led lamp alleen kan worden gedimd als dit is aangegeven. Zou de kerktoren ook al voorzien zijn van ledverlichting?

Nieuws

Meest gelezen