Aangeboden door: 123opzeggen.nl

De sportschool is dicht tijdens lockdown: moet ik betalen?

Foto: pixabay

Nu Nederland weer verkeert in een staat van lockdown, hebben alle sportscholen de deuren weer moeten sluiten. Dat betekent dat je eventjes geen gewichten kunt wegdrukken of kilometers kunt rennen op de loopband gedurende de lockdown. Voor de een is dat natuurlijk erger dan voor de ander, maar vervelend is het wel.

De grote vraag die bij veel mensen heerst, is: moet ik nu wel betalen voor mijn lidmaatschap of is het wettelijk verplicht dat de incasso wordt stopgezet? En mag je je sportschoolabonnement opzeggen als je nog niet contractvrij bent tijdens de lockdown?

(Gedeeltelijke) ontbinding sportabonnement

Hoe de sportschool omgaat met een sluiting, is bij alle sportscholen verschillend. Zo zetten sommige grotere ketens de incasso’s volledig stop tijdens de sluiting. In dit geval wordt de einddatum van de abonnementsperiode opgeschoven. Uiteindelijk betaal je dus gewoon voor een jaar abonnement, maar tellen de maanden met een sluiting niet mee voor dat jaar. Kleinere sportscholen blijven vaker incasseren en kiezen soms voor andere manieren van compensatie aanbieden.

Online lessen als vervanging?

Eén van de vervangende compensatieregelingen, is het aanbieden van online lessen. Juridisch gezien is dit echter geen waardige compensatie. Je krijgt niet de dienst waarvoor je betaald hebt en je hoeft hier dus niet mee akkoord te gaan. Daarnaast kan het zijn dat je sportschool dit al aanbood voor de coronacrisis en het is niet eerlijk om nu te betalen voor een dienst die eerder gratis was. De enige juridisch correcte wijze om om te gaan met de gedwongen sluiting, is door geen geld te incasseren of het geld na de sluiting terug te storten.

Kan ik mijn abonnement op de sportschool opzeggen?

Natuurlijk zijn er veel mensen die hun sportschool in deze zware tijd maar al te graag steunen en geen compensatie willen, maar misschien zit je zelf in zwaar weer of heb je een andere reden om je abonnement opzeggen . Er gelden tijdens de coronaperiode geen andere voorwaarden voor het opzeggen van je sportabonnement. Je kunt je abonnement nog steeds opzeggen, maar ook hierbij zul je dus gewoon rekening moeten houden met de geldende opzegtermijn. Zit je nog in de eerste abonnementsperiode, dan is deze periode vaak één of twee jaar. Ben je uit de contractvaste periode, dan kun je je abonnement maandelijks opzeggen.

Nieuws

Meest gelezen