Aangeboden door: Ubari

De twee populairste verbouwingen van dit decennium tuinkantoor en woonkeuken

-

Niet de dakkapel, extra verdieping of nieuwe badkamer zijn in dit decennium de meest gedane verbouwingen in Nederlandse huishoudens. Het zijn meer grootscheepse projecten die massaal aangevraagd en uitgevoerd zijn. De woonkeuken die uitgebouwd is richting achtertuin is de ene, de andere is het razend populaire tuinkantoor. Lees hieronder meer over het hoe en waarom.

Accessoires voor het thuiswerken

De hoofdreden dat tuinkantoren in dit decennium als paddenstoelen uit de grond schieten, is duidelijk: corona. Vanzelfsprekend waren er al eerder mensen met een atelier, hobbyschuur of werkplek in de tuin, maar nu is het hek van de dam. Na de bouw van een tuinkantoor wordt er al snel naar allerlei accessoires gezocht om het geheel in te richten. In veel huishoudens stond geen bureau of desktop meer en had men aan de laptop voldoende. Nu er op een comfortabele en ergonomische manier hele dagen gewerkt moet worden, zijn zoektermen als beste toetsenbord weer in trek. Ook de beste laptopstandaard werd veelvuldig gespot in de zoekmachines. Bij specialisten zoals Ubari zijn deze artikelen niet aan te slepen, want nog steeds zijn de tuinkantoren ‘hot item’ bij huizenbezitters. Ook omdat het in de toekomst een andere functie kan krijgen.

De woonkeuken als meeting point en zonnetje in huis

De richting de achtertuin uitgebouwde keuken oftewel woonkeuken - ook wel leefkeuken - is dat andere object waar aannemers het maar druk mee kregen. Zeker sinds in het programma Kopen Zonder Kijken menig duurzame en superdeluxe woonkeuken wordt gebouwd. Inclusief glazen dak, voor het serre-effect, lager energieverbruik en meer binding met buiten. In de woonkeuken wordt behalve gekookt gegeten en geborreld, gebabbeld en gespeeld, overlegd en gewerkt. Zowel persoonlijke als zakenrelaties nemen geen plaats meer op de sofa in de huiskamer, maar aan de bar, het keukenblok of de eettafel. Die laatste is steeds vaker op zes tot acht personen ingericht. De keukenprins(es) van dienst behoudt gedurende de werkzaamheden het contact met de visite. Onder het glazen dak worden in een moeite door groenten en kruiden gekweekt. De woonkeuken is het groenrijke, gezellige meeting point met veel zonlicht geworden.

De vele voordelen van woonkeukens en tuinkantoren

In beide gevallen is de beweegreden die de doorslag gaf voor een grootscheepse verbouwing niet alleen praktisch van aard. Uiteraard is thuiswerken in een zelf ingericht kantoor met uitzicht op de buxus heerlijk, en natuurlijk is een woonkeuken met ruimte voor complete families leuker dan een kleine afgesloten keuken. Het voordeel zit hem hiernaast in de portemonnee, omdat huizen in waarde stijgen door deze metamorfose of nieuwbouw. Enige restwaarde is gewenst als men in Nederland van woning wisselt, dus is een woonkeuken een ware investering. Dat geldt net zo goed voor het tuinkantoor, dat ook op de korte termijn winstgevend kan zijn. Niet zelden ging deze ruimte dienst doen als B & B toen het traditionele kantoor toch weer de voorkeur kreeg. Het tuinkantoor werd allerminst overbodig: bureau eruit, bed erin. De vooruitdenkende verbouwer heeft er immers al een kitchenette en sanitair in aangebracht. Dat inspireerde anderen op deze krappe huizenmarkt weer tot het omtoveren van deze ruimte tot kangoeroewoning voor senioren, of een puberslaapkamer.

Nieuws

menu