Aangeboden door: ABN AMRO

De voor- en nadelen van een zakelijke rekening

Foto: Pexels

Als ondernemer heb je met bijzonder veel aandachtspunten te maken. Je hebt met je klanten te maken, je hebt met leveranciers te maken én je moet rekening met heel veel randzaken houden. Zo is het van essentieel belang dat je voor een goede administratie/boekhouding zorgt.

Hier kun je het beste een goed online boekhoudprogramma voor gebruiken. Maar, het is ook aan te raden om een zakelijke betaalrekening te openen. Een zakelijke rekening brengt nu eenmaal veel voordelen voor elke ondernemer.

Voordelen van een zakelijke rekening

  • Je splitst alle geldstromen . Door voor een zakelijke rekening te kiezen, lopen privé en zakelijke geldstromen niet langer door elkaar heen. Alles wat op je bedrijf betrekking heeft, is op de zakelijke rekening te vinden.
  • Je straalt betrouwbaarheid uit . Als je een flinke factuur naar een klant met je privé bankrekeningnummer hierop stuurt, krijg je hier ongetwijfeld vragen over. Kies daarom altijd voor de betrouwbaarheid voor een zakelijke rekening.
  • Je bespaart tijd . Met een zakelijke rekening bespaar je ook tijd. Dit komt vooral doordat je het boekhoudprogramma aan je zakelijke rekening kunt koppelen. Elke transactie die plaatsvindt, wordt automatisch in het boekhoudprogramma opgenomen. Je kunt vervolgens de transactie direct aan een factuur koppelen.
  • Je behoudt het overzicht . Door bovenstaande voordelen behoud je al met al het overzicht. Je weet precies welke bedragen je bedrijf binnenkomen en welke bedragen het bedrijf uit gaan.

Nadelen van een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening openen kent ook twee aandachtspunten:

  • Screening . Als je een zakelijke rekening bij een bank aanvraagt, neemt de bank eerst contact met je op. De bank wil namelijk weten met wie het zaken gaat doen en wat bijvoorbeeld je businessmodel is. Als je geen duidelijk verhaal hebt, zou de bank zelfs kunnen zeggen dat ze geen rekening voor je willen openen.
  • Kosten . Uiteraard moet je bij een zakelijke rekening met kosten rekening houden. Sterker nog: de kosten voor een zakelijke rekening kunnen flink oplopen. Dit is te wijten aan de vaste maandelijkse kosten, maar ook aan de transactiekosten. Zeker als je per maand de nodige transacties op je zakelijke rekening hebt, lopen de totale transactiekosten behoorlijk fors op.

Hoe kun je een zakelijke rekening openen?

Het mag duidelijk zijn: het openen van een zakelijke rekening is absoluut aan te raden. De manier waarop je dit kunt doen, verschilt wel van bank tot bank. Het beste is in ieder geval om online een aanvraag bij de bank in te dienen. Je moet hierbij tal van gegevens invullen, waaronder je KVK nummer. Meld je bedrijf dus eerst bij de KVK aan. Maak overigens wel een goede vergelijking tussen de verschillende aanbieders; hiermee kun je mogelijk geld besparen!

Nieuws

menu