Steve Scamacca heeft Scamacca Vino & Oil geopend in de Hoofdstraat.

Delicatessenwinkel Scamacca Vino & Olio zorgt voor Siciliaanse sfeer in de Hoofdstraat

Steve Scamacca heeft Scamacca Vino & Oil geopend in de Hoofdstraat. Wim Goedhart

Meppel - Pasta’s. Olijfolie. Vleeswaren. Een bonte mix van Italiaanse lekkernijen is sinds kort verkrijgbaar bij Scamacca Vino & Olio. Anderhalve week geleden opende Steve Scamacca zijn delicatessenwinkel aan de Hoofdstraat 9, waar voorheen Bij en Mus zat, in Meppel. „Mensen hoeven nu niet op vakantie te gaan om te proeven van Italië.”

Scamacca is geboren en getogen op Sicilië. „Op 19-jarige leeftijd ben ik naar Nederland verhuisd”, vertelt hij. In Meppel begon hij aan de Industrieweg een groothandel, die vooral authentieke Italiaanse delicatessen levert aan horecaondernemingen. „We verzorgen ook een borrelbox of andere pakketten voor bedrijven. Dat is vooral fijn in deze moeilijke tijden, waarin je vaak onlineborrels moet bijwonen.”

Nu restaurants in de hoek zitten waar de klappen vallen, bedacht Scamacca een plan om zijn producten rechtstreeks naar de Meppelers te brengen. „Bij de groothandel zijn mijn klanten hotels en restaurants. Maar door corona kunnen mensen niet genieten van onze producten. Daarom heb ik deze winkel geopend.”

Scamacca praat vol passie over zijn winkelavontuur. „De groothandel en deze winkel waren ooit dromen. Ik kan nu mijn passie en het gevoel van waar ik ben opgegroeid delen met mensen. Omdat ik er zelf vandaan kom, kan ik mensen goed adviseren. Ik ken de verhalen achter de wijnen, ken de gerechten die er bij passen. Ik ben heel blij.”

Typisch Sicilië

Dat gevoel is terug te vinden in het aanbod in de winkel. „Heel veel producten zijn typisch voor Sicilië. Ik heb ze allemaal zelf uitgekozen. Ik begon bijvoorbeeld met de koffie, maar ik miste de koekjes waarmee ik ben opgegroeid. Nu laat ik de amandelkoekjes maken door een bakker uit het dorp waar ik vandaan kom.”

De Meppeler wijst om zich heen. „We hebben wijnen, olijfolie en koffie. We bieden ook koffie to go aan”, vertelt hij. „De delicatessen komen vooral uit Italië, van bedrijven met een mooie geschiedenis. Dat zorgt voor de beleving die wij belangrijk vinden. Maar de cannoli (een Siciliaans nagerecht, red.) is echt een vers product. Die maak ik hier klaar.”

De winkel in de Hoofdstraat is in principe tijdelijk. „De bedoeling was dat we alleen in de maanden november en december open zouden zijn. Maar we zijn nu aan het onderzoeken hoe het loopt in Meppel. Als er veel behoefte is aan een Italiaanse delicatessenwinkel, dan blijven we langer. We hebben tot nu toe al veel positieve reacties ontvangen.”

 

Door: Sarah Irizarry