Aangeboden door: examencentrum.nl

Dit is alles wat je moet weten over het auto theorie examen

Foto: pexels.com

Met een auto rijbewijs ben je een stuk onafhankelijker en kan je genieten van de vrijheid die een auto met zich meebrengt. Er hangt dan ook veel af van het slagen voor je auto theorie examen. Hier lees je daarom alles wat je moet weten over het auto theorie examen!

Het auto theorie examen

In Nederland mag je je auto theorie examen al afleggen als je 16 jaar oud bent. Steeds meer jongeren kiezen er dan ook voor om dit zo snel mogelijk te doen. Als je geslaagd bent voor je auto theorie, mag je vanaf je zeventiende namelijk al afrijden. Maar ook als je ouder bent kan het maken van het theorie examen nog een behoorlijk spannende aangelegenheid zijn. Daarom gaan we het hier hebben over hoe je het beste kunt leren voor je auto theorie examen en wat je kan verwachten.

Leren voor je theorie examen

Veel mensen zijn erg zenuwachtig voor hun auto theorie examen of zien het leren niet zitten. Het gevolg is dat dit vaak wordt uitgesteld tot het laatste moment. Vervolgens is er niet veel tijd meer over om te leren, waardoor er vaak veel uren achter elkaar aan de theorie wordt besteed. Dat is niet handig, want eigenlijk kun je beter gespreid leren over verschillende dagen heen. Je hersenen kunnen namelijk maar zoveel informatie per keer efficiënt verwerken. Goed en efficiënt leren voor je auto theorie examen begint dus bij een goed verdeelde en realistische planning.

Je auto theorie examen oefenen

Naast leren voor je auto theorie examen, is het daarnaast ook een goed idee om alvast te wennen aan het theorie examen zelf. Gelukkig kan dat tegenwoordig vrij makkelijk online. Voor het theorie examen auto zijn namelijk allerlei oefenexamens beschikbaar die je op je laptop kunt maken. Er zitten verschillende voordelen verbonden aan het oefenen van je auto theorie door deze oefenexamens te maken. Zo weet je al precies wat voor soort vragen je op je echte examen kunt verwachten. Daarnaast krijg je ook te zien wat je fout hebt gedaan en weet je zo wat je zwakke punten zijn. Zo kun je deze onderdelen nog eens extra overkijken voor je echte auto theorie examen.

Onderdelen van het auto theorie examen

Het auto theorie examen bestaat uit drie onderdelen die samen neerkomen op 65 vragen. Ook worden er twee testvragen gesteld die niet meetellen voor je uiteindelijke resultaat. Deze drie onderdelen zijn gevaarherkenning, kennis en inzicht. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen waarvan je er minstens 13 goed beantwoord moet hebben. Bij dit onderdeel krijg je acht seconden per vraag de tijd om antwoord te geven. Voor het onderdeel kennis krijg je in totaal ongeveer acht minuten en moet je van de 12 vragen minstens 10 goed hebben beantwoord. Voor het onderdeel inzicht krijg je in totaal 16 minuten de tijd en moet je van de 28 vragen minstens 25 goed hebben beantwoord.

Aanmelden voor je theorie examen

Je kunt je zelf van tevoren aanmelden via het CBR als je het auto theorie examen wilt afleggen. Ook je rijschool kan dit voor je doen. Het is verstandig om dit ruim van tevoren te doen omdat het CBR vaak kampt met drukte. Dit is vooral het geval tijdens de zomerperiode. Als de dag van je theorie examen eenmaal aangebroken is, moet je minstens een kwartier van tevoren aanwezig zijn op het examencentrum. Daar kan je je aanmelden bij een zuil, hier heb je vaak je reserveringsnummer voor nodig. Daarna kun je plaatsnemen in de wachtruimte. Het is belangrijk dat je al je spullen in een locker stopt.

Je auto theorie examen afleggen

Het is belangrijk dat je een identiteitsbewijs bij de hand hebt als je je auto theorie examen gaat afleggen. Deze neem je namelijk mee het examen in en moet je laten zien bij een medewerker. Hierna kun je bij een aangewezen tafel gaan zitten en je auto theorie examen maken. Het theorie examen neem je af op de computer. Deze geeft ook verdere instructies over wat je moet doen. Tenslotte zie je aan het einde van je examen gelijk hoe je het gedaan hebt. Daarnaast ontvang je je resultaten binnen een kwartier ook via de mail. Nu weet je precies wat je kan verwachten op het auto theorie examen. Veel succes!

Nieuws

menu