Duurzamer wonen: hoe doe ik dat?

Foto: pexels

Foto: pexels

Het is de trend van dit jaar, duurzaamheid. De meesten zijn zich bewust van hun voetafdruk op de wereld en willen een goede bijdrage leveren aan haar gezond. Veel reclames spelen hierop in door beloftes te maken van hoe men duurzamer kan leven. In dit artikel worden hints gegeven hoe je als huiseigenaar duurzamer kan wonen.

Maar eerst, waarom zou je je woning verduurzamen? Als je van plan bent om een nieuw huis te kopen of deze zomer je woning op te knappen, kun je nadenken over hoe je je woning kunt verduurzamen. Het verduurzamen van je woning is namelijk niet alleen voor het milieu fijn, maar ook voor je portemonnee. Deze tips zorgen ervoor dat je met een kleine investering op het langer termijn flink kunt besparen om bepaalde uitgaven.

Tip 1: Zonnepanelen plaatsen

Je ziet ze steeds meer op de daken liggen, de zonnepanelen. Ze vangen zon op en zetten dit om naar energie dat je direct kunt gebruiken. De zon is in theorie gratis beschikbaar zodra je de zonnepanelen hebt geplaatst. Met deze duurzame vorm van energie kun je besparen op stroomverbruik.

Tip 2: Isoleer je woning

Wanneer een woning correct is geïsoleerd, zal warme lucht voor een langere periode in de woning blijven. Er zijn een aantal manieren hoe je dit kunt bereiken. Enkele voorbeelden hierbij zijn het plaatsen van triplex-glas of een goede vloerisolatie aanleggen. De investeringen zijn vaak relatief goedkoop waardoor je binnen enkele jaren je energie terug hebt verdient.

Tip 3: Kunststof gevelbekleding

Voor het correct afwerken van de woning heb je gevelbekleding nodig. Je kunt dit beschouwen als het ‘zichtbare’ gedeelte van de woning en bepaalt daardoor ook de uitstraling ervan. Wie aan een nieuw bouwproject start, kan kiezen voor kunststof gevelbekleding. Een bekend type kunststof bouwmateriaal is Keralit . Kunststof is duurzamer dan hout aangezien er geen bomen hoeven te worden gekapt en het product langer meegaat. Keralit is in meerdere kleuren beschikbaar.

Tip 4: Duurzaam interieur

Niet alleen het exterieur, maar ook de keuze van het interieur kan helpen in het duurzamer wonen. Je kunt ervoor kiezen om tweedehands producten en meubels kopen. Dit voorkomt dat grondstoffen opnieuw moeten worden vergaard en bewerkt. Daarnaast zijn tweedehands producten bijna altijd goedkoper.

Duurzamer wonen brengt dus meerdere voordelen met zich mee. Niet alleen is het beter voor het milieu, ook op het langer termijn kan je geld besparen.